Αρχική Καταστροφές Νέα επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη

Νέα επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη

0
Διαφήμιση

Παραμένει στην κατάψυξη η χώρα καθώς τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση έως και το βράδυ της Τρίτης, ενώ νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από την Τετάρτη και από τα δυτικά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με νέο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ):

1) Σήμερα και αύριο Τρίτη: 

– Χαλκιδική), στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 

Στην Αττική αναμένονται από απόψε παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα βόρεια.  

– Θα επικρατήσει παγετός, κατά τόπους ισχυρός, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός. 

– Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από απόψε στη νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

– Τοπικά θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από απόψε στο Αιγαίο. 

2) Την Τετάρτη και την Πέμπτη: 

– Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. 

– Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης

– Θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι. 

Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και θα εξασθενήσουν. 

Την αναστολή των αποκοπών ρεύματος, ως απόρροια των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε ολόκληρη τη χώρα ανακοίνωσε η ΔΕΗ εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η αναστολή, σύμφωνα με την Επιχείρηση, θα ισχύσει για μία εβδομάδα και «αποδεικνύει εμπράκτως την κοινωνική της ευαισθησία».

Δριμύ ψύχος στη βόρεια Ελλάδα

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη βόρεια Ελλάδα, με τον υδράργυρο να βρίσκεται κάτω από το μηδέν. Το χαμηλό βαρομετρικό, με το όνομα «Αριάδνη», που πλήττει την Ελλάδα διατηρεί σε αρνητικές τιμές τη θερμοκρασία σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν από νωρίς το πρωί στη Φλώρινα, όπου το θερμόμετρο «έδειξε» -18 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα Γρεβενά ο υδράργυρος υποχώρησε στους -13 και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής στους -12 βαθμούς Κελσίου. Η Θεσσαλονίκη ξημέρωσε με -5 βαθμούς Κελσίου, το Νευροκόπι με -11, η Βέροια με -7, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις καταγράφηκαν νωρίτερα σε Καβάλα και Ξάνθη, όπου το θερμόμετρο έπεσε στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη κλειστά θα μείνουν στη συντριπτική τους πλειονότητά τα σχολεία του νομού, πλην κάποιων σχολικών μονάδων στον δήμο Θέρμης. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα σχολεία στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Πολλά νοικοκυριά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παραμένουν χωρίς νερό εξαιτίας παγωμένων σωληνώσεων ύδρευσης ή σπασμένων υδρόμετρων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες είχαν επίσης ως αποτέλεσμα να παγώσουν σωληνώσεις φυσικού αερίου και αρκετά νοικοκυριά να μείνουν χωρίς θέρμανση ή ζεστό νερό.

Σε παγοδρόμια έχουν μετατραπεί αρκετοί δρόμοι και πεζοδρόμια στη βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ή αλυσίδες.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα κινούνται τα οχήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Κοζάνης και Φλώρινας. Αλυσίδες χρειάζονται και οι οδηγοί που κινούνται σημεία του ορεινού εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Ημαθίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και των Σερρών. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό.

Στα «λευκά» έχουν ντυθεί Καβάλα και Δράμα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων όχι μόνο στο ορεινό οδικό δίκτυο, αλλά ακόμα και στο κέντρο της Καβάλας, ενώ απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στους ορεινούς δήμους Κάτω Νευροκοπίου, Προσοτσάνης και Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Λόγω του χιονιά δεν λειτουργεί το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ έως αυτή την ώρα δεν εκτελούνται δρομολόγια από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ τόσο της Καβάλας, όσο και της Δράμας.

Τα δρομολόγια των πλοίων, από και προς το νησί της Θάσου, εκτελούνται μόνο από το λιμάνι της Κεραμωτής, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια του πλοίου που συνδέει τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου με το λιμάνι της Καβάλας. Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για τον αποχιονισμό της πίστας του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, ώστε να πραγματοποιηθούν οι τακτικές πτήσεις από και προς την Αθήνα.

Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες και στη Λάρισα

Ολικός παγετός επικρατεί και στην πόλη της Λάρισας, όπου το θερμόμετρο τις πρώτες πρωινές ώρες έδειξε -8 βαθμούς Κελσίου. Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης είναι ανοιχτοί, ωστόσο σε κάποιες συνοικίες οι δρόμοι παραμένουν παγωμένοι, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Με απόφαση του δήμου Λάρισας γίνεται ρίψη άλατος σε όλα τα σχολεία, ενώ η λειτουργία τους για αύριο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Στα λευκά Λέσβος και Χίος

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της Λέσβου. Σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Συνεργεία του δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιχειρούν προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στους δρόμους.

Ισχυρή χιονόπτωση πλήττει από τα ξημερώματα και τον Άη Στράτη όπου έχουν δημιουργηθεί έντονα προβλήματα στις μετακινήσεις, ακόμα και μέσα στον οικισμό του νησιού, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στις Οινούσσες.

Από τα ξημερώματα χιονίζει και σε όλη τη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου προβλήματα παρουσιάζονται στις οδούς:

Χίου – Καρδαμύλων, από το ύψος του Θόλους και βορειότερα.

Χίου – Βολισσού, μετά από το από το Αίπος.

Χίου – Αυγωνύμων, από το ύψος των Καρυών μέχρι και τα Αυγώνυμα.

Διαφήμιση