Αρχική Περιβάλλον ΚΑΠΕ: Εργαλεία & μέθοδοι για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος

ΚΑΠΕ: Εργαλεία & μέθοδοι για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος

0
Διαφήμιση

Την έλλειψη εργαλείων και μεθοδολογίας για την εφαρμογή εθνικών πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμών στις χώρες της ΕΕ έρχεται να αντιμετωπίσει το έργο LIFE CLIM’FOOT, που υλοποιεί το ΚΑΠΕ. Συνολικά, συμμετέχουν 90 ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί, από 5 ευρωπαϊκές χώρες, 14 εκ των οποίων από την Ελλάδα.

Το ΚΑΠΕ αναπτύσσει εθνική βάση δεδομένων με συντελεστές εκπομπών που θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, βάσει κάποιας από τις ήδη υπάρχουσες μεθοδολογίες υπολογισμού.

Η μεθοδολογία αυτή παρουσιάζεται στους εκπροσώπους των συμμετεχόντων οργανισμών, καθώς σκοπός του έργου, εκτός του υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος, είναι να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει έναν αριθμό τελικών χρηστών, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία υπολογισμού.

Οι τελικοί χρήστες εκπαιδεύτηκαν στη μεθοδολογία υπολογισμού και έχουν στη διάθεση τους εργαλεία υπολογισμού, ώστε να μπορούν να υπολογίσουν οι ίδιοι το ανθρακικό αποτύπωμα του οργανισμού τους.

Η μέθοδος υπολογισμού υποστηρίζεται από το Bilan Carbone®, το οποίο παρέχει και το σχετικό εργαλείο υπολογισμού. Επίσης, το εκπαιδευτικό υλικό θα είναι διαθέσιμο στους συμμετέχοντες και θα περιλαμβάνει βασικές γνώσεις κλιματικής αλλαγής και ενεργειακών προκλήσεων, εισαγωγή στις μεθοδολογίες ανθρακικού αποτυπώματος και στους συντελεστές εκπομπών, πρακτική χρήση εργαλείων ανθρακικού αποτυπώματος.

Συμμετέχοντας στο έργο οι Δήμοι/οργανισμοί/εταιρείες μπορούν να υπολογίσουν το ανθρακικό αποτύπωμά τους, να εντοπίσουν τις δραστηριότητες που προκαλούν τις περισσότερες εκπομπές, τα ρίσκα και οι ευκαιρίες όσον αφορά στις εκπομπές, τις στρατηγικές δράσεις, να εκπαιδευτούν στη χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία και στα εργαλεία υπολογισμού, και να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία σε μελλοντικές εφαρμογές.

 

 

Περισσότερα: http://www.climfoot-project.eu/

Διαφήμιση