Αρχική Ενέργεια Greenpeace: Η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα μαστίζει 1 στα 3 νοικοκυριά!

Greenpeace: Η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα μαστίζει 1 στα 3 νοικοκυριά!

0
Διαφήμιση

Η ρίζα του προβλήματος της τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος είναι ότι περίπου 4.600.000 κατοικίες διαθέτουν ανεπαρκή ή καθόλου θερμομόνωση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια οικογένειες που μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια να καταφεύγουν σε ανορθόδοξες και μη αποδοτικές μεθόδους θέρμανσης.

Αναδεικνύεται για άλλη μία φορά η μονοδιάστατη αντίληψη που επικρατεί για τα προβλήματα του ενεργειακού τομέα και η χρόνια απουσία στρατηγικής για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να στραφεί αποφασιστικά σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και να κλείσει τα αυτιά στις φωνές που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας την ίδια λογική που το δημιούργησε.

‘Ακόμα και αν κατασκευάζονταν όλες οι λιγνιτικές μονάδες του κόσμου στην Ελλάδα, τα ελληνικά νοικοκυριά δεν θα ζεσταίνονταν περισσότερο.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θα εξακολουθούσαν να σπαταλούν ενέργεια για να θερμάνουν τρύπια κτίρια ή να καίνε ξύλα σε μη αποδοτικές εστίες για να ζεσταθούν, με σοβαρές επιπτώσεις στο ενεργειακό σύστημα ή την ποιότητα του αέρα’, δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

‘Η λογική της κατασκευής νέων ρυπογόνων και ακριβών μονάδων για να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες λίγων ημερών είναι η λογική που μας οδήγησε στην κρίση και το μόνο που θα πετύχει είναι να βουλιάξει τη χώρα ακόμα βαθύτερα, όχι να λύσει το πραγματικό πρόβλημα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων της ΔΕΗ, ο κόσμος παγώνει και θα εξακολουθεί να παγώνει στα σπίτια του’, τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Με δεδομένο ότι οι θερινές αιχμές πλέον έχουν εξαλειφθεί λόγω της αυξημένης παραγωγής των φωτοβολταϊκών συστημάτων και ότι η νέα πραγματικότητα θέλει τις ενεργειακές αιχμές να εμφανίζονται τις απογευματινές και βραδινές ώρες του χειμώνα, η ουσιαστική προσέγγιση του ζητήματος προϋποθέτει καταρχάς την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος. Δυστυχώς όμως, προηγούμενες σχετικές προσπάθειες περιορίστηκαν σε ημίμετρα ή μέτρα αποσπασματικού χαρακτήρα, όπως το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον (με στόχο μόλις 30.000 νοικοκυριά).

Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει αποφασιστικά μαζικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού τομέα – όπως η επίκαιρη πρόταση της Greenpeace – το οποίο ανακατανέμει υφιστάμενους πόρους στην επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Η Greenpeace καλεί τη ΔΕΗ να επενδύσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό στην εξοικονόμηση ενεργείας με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα και να εγκαταλείψει οριστικά κάθε σχέδιο για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων.

Τα προσδοκώμενα οφέλη από την εφαρμογή του δεκαετούς προγράμματος για 1 εκατ. κτίρια:

Picture1

Διαφήμιση