Αρχική Επιστήμη Γενετική τροποποίηση κουνουπιών για την καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών

Γενετική τροποποίηση κουνουπιών για την καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών

0
Διαφήμιση

Κάθε εβδομάδα, οι επιστήμονες στη νότια Κίνα απελευθερώνουν 3 εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα κουνούπια – που εκτρέφονται σε ειδική εγκατάσταση- σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περιοχή Long Island, σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και ο ιός Ζήκα.

Στο λεγόμενο «Κοινό Κέντρο Ελέγχου Εντόμων Τροπικών Νόσων» των δύο πανεπιστημίων, οι επιστήμονες στο εργαστήριο αναπαράγουν έως και 5 εκατομμύρια κουνούπια του είδους Aedes albopictus ανά εβδομάδα. Το είδος αυτό είναι πιο κοινό στην Ασία, και μεταφέρει τόσο το δάγκειο πυρετό όσο και τον ιό Ζίκα.

Τα κουνούπια έχουν μολυνθεί με μικρόβια που τα κρατούν από το να εξαπλώνουν λοιμώξεις στους ανθρώπους.

Μόνο τα αρσενικά κουνούπια απελευθερώνονται στη φύση, αφού πρώτα τα βακτήρια του γένους Wolbachia τα έχουν καταστήσει στείρα, έτσι ώστε τα άγρια θηλυκά με τα οποία ζευγαρώνουν να μην παράγουν βιώσιμα αυγά.

Αρσενικά κουνούπια έχουν ήδη απελευθερωθεί στη νήσο Σαζάι, μια μικρή πόλη 60 χιλιόμετρα μακριά από την εγκατάσταση, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Βραζιλία και στην Κολομβία τα αντίστοιχα προγράμματα

επικεντρώνονται περισσότερο στην τροποποίηση υφιστάμενων πληθυσμών κουνουπιών με τη μόλυνση τους με τα βακτήρια Wolbachia, και όχι στην απελευθέρωση νέων πληθυσμών που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο.

Πηγές: http://www.eaglenews.ph/chinas-mosquito-factory-aims-to-wipe-out-zika-other-diseases/ http://www.inforum.com/news/4088614-chinas-mosquito-factory-aims-wipe-out-zika-other-diseases

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here