Αρχική Ανακύκλωση Φάμελλος: Από τον Μάρτιο σε λειτουργία το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων

Φάμελλος: Από τον Μάρτιο σε λειτουργία το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων

0
Διαφήμιση

Σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκεται από τον Μάρτιο το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, ενώ εντός του 2017 ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τα πράσινα σημεία όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα του φόρουμ του Α-Εnergy Investments με τίτλο «Διαχείριση Απορριμμάτων: Η Επόμενη Μέρα».

Όπως είπε «βρισκόμαστε στην έναρξη υλοποίησης νέων σχεδιασμών, οι οποίοι ανατρέπουν τις ακολουθούμενες, έως σήμερα, πολιτικές και δυστυχώς ξεκινάμε την υλοποίηση των έργων, υπό το βάρος σημαντικών χρηματικών κυρώσεων και καταδικών της χώρας μας».

«Στόχος του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) είναι το 74% των απορριμμάτων να αντιστοιχούν στις δράσεις ανάκτησης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, ανατρέποντας το ποσοστό του 80% των απορριμμάτων που διατίθενται σήμερα σε ταφή και συμπιέζοντας το στο 26%. Αυτό θα σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα της χώρας στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και των παραγωγών και όχι λίγων εργολάβων και συγκεκριμένων συμφερόντων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. ΥΠΕΝ.

Τόνισε ότι παρά την κρίση, ο περιβαλλοντικός τομέας μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Μάλιστα, έκανε λόγο για σημαντικές επενδύσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αλλά και σε άλλα διαρθρωτικά ταμεία και εθνικούς πόρους, παράλληλα με τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων και την εφαρμογή της «ευθύνης του παραγωγού», που «μπορούν να οδηγήσουν στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης» και στη μείωση των περιβαλλοντικών προστίμων, γεγονός που «αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις της χώρας μας για το 2017, σε όλους τους τομείς του περιβάλλοντος, είναι προς όφελος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, αλλά σαφέστατα υποστηρίζει και τα δημοσιονομικά της χώρας».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Φάμελλος, εντός του 2017, «ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τα πράσινα σημεία, ολοκληρώθηκε ο εθνικός σχεδιασμός για τα επικίνδυνα απόβλητα, λειτουργεί ήδη το μητρώο παραγωγού, ενώ από το Μάρτιο θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το εθνικό μητρώο αποβλήτων. Και εισάγουμε άμεσα νομοθεσία για την πλαστική σακούλα, για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την εφαρμογή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού».

Ανέφερε «στοχεύουμε στην ενίσχυση και καλύτερη λειτουργία των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέσα από νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα ξεκαθαρίζει αρμοδιότητες και θα ενισχύει δυνατότητες των δήμων και των ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), έτσι ώστε να έχουμε ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και οι Δήμοι να αναλάβουν ουσιαστικά την ευθύνη στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων».

Επιπλέον, κάλεσε τους αιρετούς να εναρμονιστούν με το ν. 4429 και να προχωρήσουν στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων καθαριότητας στους ΟΤΑ, ως οφείλουν, καθώς «διακυβεύονται ευαίσθητα στοιχεία λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών που συνδέονται με τη δημόσια υγεία και ενισχύεται η επάρκεια και η τεχνογνωσία των Φορέων», όπως είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Φάμελλος, τόνισε ότι η διαχείριση των αποβλήτων, παράλληλα με την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος μπορούν να τροφοδοτήσουν μια δευτερογενή αγορά πόρων και ενέργειας η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να αποδώσει άμεσα και στο εθνικό προϊόν και σε θέσεις εργασίας.

Διαφήμιση