Αρχική Θεραπείες Έσωσαν μωράκι που γεννήθηκε με γιγαντιαία γλώσσα

Έσωσαν μωράκι που γεννήθηκε με γιγαντιαία γλώσσα

0
Διαφήμιση

Γιατροί στην Ινδία έδωσαν τη ζωή ενός μωρού που γεννήθηκε με γιγαντιαία γλώσσα και εξαιτίας της κινδύνευε να πεθάνει από ασφυξία.

Ο μικρούλης Aparajit Lodhi, από την πόλη Τζαμπαλπούρ της πολιτείας Μαντία Πραντές, πάσχει από μία σπάνια συγγενή ανωμαλία που λέγεται μακρογλωσσία. Η μακρογλωσσία μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωσηοφειλόταν στην ύπαρξη ενός όγκου μέσα στη γλώσσα του.

Ο όγκος ήταν τόσο μεγάλος ώστε η γλώσσα έφραζε το στόμα του. Η ασθένεια έγινε αντιληπτή αμέσως μετά τη γέννησή του και οι γιατροί είπαν στους γονείς του ότι αν δεν τον χειρουργήσουν, δεν θα επιζήσει.

Φοβούμενοι, δε, ότι θα πεθάνει από ασφυξία πριν προλάβει να γίνει το χειρουργείο, προχώρησαν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του. «Ήταν τρομερό να τον βλέπω να πνίγεται από τη γλώσσα του. Έκλαιγε ασταμάτητα, ήξερα ότι πονούσε και πεινούσε αλλά ήταν αδύνατον να τραφεί» δήλωσε η μητέρα του Mini Lodhi, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Η εγχείρηση έγινε όταν ο Aparajit ήταν μόλις τεσσάρων ημερών και στη διάρκειά της οι γιατροί αφαίρεσαν ουσιαστικά τη μισή γλώσσα. Όπως δήλωσε ο δρ Agarwal, που ηγείται του Τμήματος Χειρουργικών Παίδων & Νεογνών σε ένα νοσοκομείο της Τζαμπαλπούρ, η μακρογλωσσία είναι εξαιρετικά σπάνια, αφού παρατηρείται σε μόλις μία στις 500.000 γεννήσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γλώσσα ήταν τόσο μεγάλη ώστε το μωρό δεν μπορούσε ούτε να καταπιεί. Έτσι, οι γιατροί προχώρησαν σε πλήρη αφαίρεση του όγκου, προσέχοντας όμως να μην τραυματίσουν τη γλώσσα με τρόπο που θα έπληττε την λειτουργικότητά της. Μετά την εγχείρηση, χορηγήθηκε για λίγο νερό με γλυκόζη στο μωρό και αργότερα επετράπη στη μητέρα του να τον θηλάσει.

 

 

Πηγή: tanea, http://www.daikhlo.com/watch/yt_4AcpD2g2vmI

Διαφήμιση