Αρχική Καινοτομία Επιστήμονες ανέπτυξαν υλικό ανθεκτικότερο από το ατσάλι – Δείτε το βίντεο

Επιστήμονες ανέπτυξαν υλικό ανθεκτικότερο από το ατσάλι – Δείτε το βίντεο

0
Διαφήμιση

Επιστήμονες από το ΜΙΤ κατάφεραν να φτιάξουν ένα νέο υλικό με πυκνότητα μόλις 5%, μπορεί να έχει αντοχή δεκαπλάσια του ατσαλιού, συμπιέζοντας και ενώνοντας απλώς….νιφάδες γραφενίου!

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν πως τα χαρακτηριστικά των νέων αυτών μορφών έχουν πιο πολλά να κάνουν με τη γεωμετρική τους διαρρύθμιση παρά με το ίδιο το υλικό, κάτι που υποδεικνύει πως παρόμοια ανθεκτικά, ελαφρά υλικά μπορούν να φτιαχτούν από διάφορα υλικά, μέσω δημιουργίας παρόμοιων γεωμετρικών χαρακτηριστικών.

Αυτό που έκανε η ομάδα ήταν να αναλύσει τη συμπεριφορά του υλικού σε επίπεδο μεμονωμένων ατόμων μέσα στη δομή. Έτσι ήταν σε θέση να δημιουργήσουν ένα μαθηματικό πλαίσιο που είναι πολύ κοντά στις πειραματικές παρατηρήσεις.

Τα δύο διαστάσεων υλικά- στην ουσία φύλλα πάχους μόλις ενός ατόμου- έχουν πολύ μεγάλη αντοχή και πολύ καλές ηλεκτρικές ιδιότητες, ωστόσο λόγω της λεπτότητάς τους δεν είναι πολύ χρήσιμα όσον αφορά στην κατασκευή τρισδιάστατων υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οχήματα, κτίρια και συσκευές.

Αυτό που έκανε η ομάδα ήταν να συμπιέσει μικρές νιφάδες γραφενίου, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό θερμότητας και πίεσης. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας δυνατής, σταθερής δομής η μορφή της οποίας παραπέμπει σε κάποια είδη κοραλλιών.

Τα σχήματα αυτά αποδείχτηκαν εξαιρετικά δυνατά- με τον Μπούλερ να σημειώνεται πως αυτό που συμβαίνει θυμίζει αυτό που θα συνέβαινε σε φύλλα χαρτιού, όπου διαφορετικά σχήματα παρέχουν διαφορετικές αντοχές.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη γεωμετρία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα είδη υλικών, όπως πολυμερή ή μέταλλα. «Μπορείς να αντικαταστήσεις το ίδιο το υλικό με οτιδήποτε. Η γεωμετρία είναι ο κυρίαρχος παράγοντας. Είναι κάτι που μπορεί να μεταφερθεί σε πολλά πράγματα» είπε χαρακτηριστικά.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Science Advances, από τον Μάρκους Μπούλερ, επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών (CEE) του ΜΙΤ, τον Ζάο Κιν, ερευνητή του CEE και άλλους επιστήμονες.

https://www.youtube.com/watch?v=VIcZdc42F0g

 

 

Πηγές: http://uk.businessinsider.com/mit-scientists-develop-new-super-strong-graphene-2017-1 http://www.ibtimes.com/porous-3d-graphene-mit-scientists-make-one-strongest-lightest-materials-known-2471531 http://bgr.com/2017/01/06/science-news-mit-graphene-material/

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here