Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΕΠΑ: Νέο πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση φυσικού αερίου

ΕΠΑ: Νέο πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση φυσικού αερίου

0
Διαφήμιση

Την έναρξη προγράμματος άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης για όλες τις κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις, ανεξαρτήτως ισχύος ανακοίνωσε η Εταιρεία Παροχής Αερίου.

Το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των €12.300 για κεντρικές θερμάνσεις, ενώ ιδιαίτερα ευνοϊκή είναι η περίοδος που προβλέπει το πρόγραμμα για την αποπληρωμή του χρηματοδοτούμενου ποσού, που είναι 2 ή 3 έτη ανάλογα την περίπτωση.

Η προσφορά ισχύει για υπογραφή σύμβασης έως και 31 Μαρτίου 2017.

Συνδυάζοντας μάλιστα και το γεγονός ότι τα τέλη σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου έχουν έκπτωση 100% για όλες τις κατηγορίες πελατών, τότε η λύση της θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι η βέλτιστη και ασύγκριτα πιο οικονομική επιλογή για τα νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα, σημειώνει η ΕΠΑ Αττικής.

Αφορμή για την έναρξη του προγράμματος ήταν το νέο νομοθετικό πλαίσιο που δεν προϋποθέτει έγκριση της γενικής συνέλευσης και καθιστά ευκολότερη την εγκατάσταση αυτόνομης μονάδας φυσικού αερίου.

«Η αποκοπή από την κεντρική θέρμανση και η εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου γίνεται πιο εύκολα και πιο άμεσα για τις περιπτώσεις πολυκατοικιών που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να ακολουθήσουν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΠΑ.

Συγκεκριμένα, βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4447/2016), η τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή η αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική ανεξαρτήτως καυσίμου θέρμανση, δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας.

Με αυτό τον τρόπο τα νοικοκυριά απαλλάσσονται από διαδικαστικά εμπόδια και αποκτούν πρόσβαση στην πλέον φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, το φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου της αιθαλομίχλης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τι αλλάζει με τη θέρμανση σε 2,5 εκατ. πολυκατοικίες

Η τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 – ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) προβλέπει πως δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης.

Έτσι, αν κάποιος θελήσει να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση, θα μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς να πάρει την έγκριση από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και κατά παράβαση του κανονισμού του κτιρίου.

Θα μπορεί να εγκαταστήσει ακόμη και δικό του, ατομικό λέβητα ώστε να έχει θέρμανση με πετρέλαιο αλλά χωρίς να είναι συνδεδεμένος με τον κεντρικό λέβητα.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αν η ρύθμιση αφορά μόνο ατομικούς μετρητές τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, η πρόβλεψη για «ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης» αφορά σε αυτόνομη θέρμανση από όποιον θέλει, παρακάμπτοντας τη γενική συνέλευση, τότε θα υπάρξει τεράστια αναταραχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός ορίζει πως τα κλειστά διαμερίσματα σε κτίρια που έχουν ενιαίο σύστημα θέρμανσης, είθισται να πληρώνουν 25%-30% του λογαριασμού ή μόνο το πάγιο όταν αφορά σε κτίρια με αυτόνομη θέρμανση.

Διαφήμιση