Αρχική Καταστροφές Εντείνονται τα προβλήματα από τον χιονιά

Εντείνονται τα προβλήματα από τον χιονιά

0
Διαφήμιση

Νέα προβλήματα στις μετακινήσεις, την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση προκαλεί ο χιονιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Εντείνονται τα προβλήματα στην Εύβοια

Το νέο κύμα κακοκαιρίας χτυπά την Εύβοια, που έχει ήδη πληγεί από τις σφορδές χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, από το πρωί υπάρχουν ενισχύσεις σε εκχιονιστικά μηχανήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κύμης και ορισμένα ορεινά χωριά να αποκτήσουν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Ωστόσο, το πρόβλημα στην κυκλοφορία εσωτερικά στα χωριά ενταθεί μετά τη νέα χιονόπτωση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κύμης, αλλά και της Λίμνης Ευβοίας, ενώ στο δρόμο Χαλκίδας – Αιδηψού, από το 68ο έως το 87ο χλμ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία για φορτηγά αυτοκίνητα.

Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους Σταυρού-Αγ. Σοφίας, Στενής-Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας και Ροβιών-Δρυμώνα. Ακόμα, σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου είναι αναγκαίες οι αλυσίδες.

Εξάλλου, από χθες το βράδυ, με απόφασή του, ο περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την δημοτική ενότητα Διρφύων, του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χιονόπτωση.

Από σήμερα το πρωί, ένα ειδικό όχημα της πυροσβεστικής παρεμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα υγείας.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο. Τη νύχτα αποκαταστάθηκε η βλάβη στην παραλία Κύμης και στους Καλημεριάνους, ενώ σήμερα τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται στον Μισόκαμπο, Πετισούνα και στο Κάτω Κουρούνι. Περιμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση για να φτάσουν στην Χηλή και στην γύρω περιοχή, ενώ χωρίς ρεύμα παραμένουν ακόμη οι περιοχές Μετόχι, Κούτουρλα και η Παραλία Χιλιαδούς, αναμένοντας την αποκατάσταση της πρόσβασης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, είναι ότι οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να προσεγγίσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο της Κύμης, αλλά και στον ορεινό όγκο της Λίμνης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ούτε με ειδικά πέδιλα που περπατούν πάνω στο χιόνι δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν, κυρίως λόγω του ύψους του χιονιού, αφού άλλωστε σε περιοχές που είχε 1 μέτρο χιόνι, προστέθηκε και νέο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν μέχρι τους στάβλους.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιοχής επεξεργάζεται σενάρια και δεν αποκλείεται μέχρι το βράδυ να ζητηθούν ελικόπτερα με τα οποία να μπορέσουν να πετάξουν για να ρίξουν ζωοτροφές σε αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια στον ορεινό όγκο.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, όλα τα σχολεία της περιοχής δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χαλκιδέων.

Νέες χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα

Στην υπόλοιπη Στερεά, από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν νέες χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δομοκού και στο κέντρο του νομού. Οι χιονοπτώσεις ήταν μικρής κλίμακας, ωστόσο δημιούργησαν προβλήματα λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν, καθώς μέσα στην πόλη της Λαμίας η θερμοκρασία διατηρείται στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Η αστυνομία προληπτικά σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων από τη Λαμία προς στο Δομοκό. Από τις 10 το πρωί επέτρεπε την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων, μόνο στην περίπτωση που είχαν τοποθετήσει αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς υπήρχε ένα κρίσιμο σημείο, από το 14ο χιλιόμετρο του δρόμου από Δομοκό προς Καρδίτσα και Τρίκαλα έως το 22ο χλμ, όπου το οδόστρωμα ήταν ιδιαίτερα ολισθηρό, λόγω παγετού.

Τα σχολεία στην περιοχή του Δομοκού δεν θα λειτουργήσουν ούτε αύριο Τετάρτη, ενώ αναμένονται αποφάσεις και για τους υπόλοιπους δήμους. Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία και στον δήμο Λιβαδειάς.

Προβλήματα από έντονη χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη

Στη βόρεια Ελλάδα, έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στην κεντρική Μακεδονία, και από τις 11 το πρωί και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκαλώντας προβλήματα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, το οδόστρωμα ακόμη και κεντρικών οδών, όπως η παραθαλάσσια Λεωφόρος Νίκης, έχει καλυφθεί το μεσημέρι από χιόνι, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με σχεδόν μηδενικές ταχύτητες. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα και στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Κατσιμίδη και στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Πρόβλημα παρουσιάζεται στην ανατολική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπου τα ΙΧ αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης από τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική ήταν το μεσημέρι “μπλοκαρισμένα” στο ύψος των «Πράσινων Φαναριών» επί περίπου μιάμιση ώρα. Στην Εγνατία Οδό, από το ύψος των διοδίων του Προφήτη μέχρι και το Δερβένι, τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς η αριστερή λωρίδα δεν χρησιμοποιείται και λειτουργούν κανονικά μόνο η μεσαία και η δεξιά.

Προβλήματα υπάρχουν και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονται προς άλλους αερολιμένες.

Καθυστερήσεις σημειώνονται στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, καθώς δεκάδες λεωφορεία παραμένουν κατ’ ανάγκη στα αμαξοστάσια, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο παγετός στο σύστημα χειρισμού των θυρών τους.

Παράλληλα, ο ολικός παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Κλειστά από το πρωί είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) στην περιοχή της Θέρμης, ενώ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) τα μαθήματα διακόπηκαν μετά τη μία το μεσημέρι λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Κλειστά παραμένουν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κάποιοι Θεσσαλονικείς, κυρίως στ’ ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, συλλέγουν αλάτι από τους δρόμους, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για τον αποχιονισμό των εξωτερικών χώρων των κατοικιών τους.

Στον νομό Θεσσαλονίκης επιχειρούν αυτή τη στιγμή 30 εκχιονιστικά μηχανήματα-«αλατιέρες».

Χιονοθύελλα σε νησιά του Ιονίου

Τις πρωινές ώρες σφοδρή χιονοθύελλα σημειώθηκε στα νησιά του Ιονίου, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν δρόμοι και χωριά, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ.

Παράλληλα σημειώθηκε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ έγιναν και πολλά τροχαία ατυχήματα, χωρίς όμως σοβαρούς τραυματισμούς.

Τα σχολεία στα ορεινά της Κεφαλονιάς και της Zακύνθου παραμένουν κλειστά, ενώ ο δήμαρχος Κεφαλονιάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή σε όσους μετακινούνται, διότι υπάρχει χιόνι και πάγος στους δρόμους.

Επίσης, ενημερώνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από Βαθύ προς Σταυρό και συνεχίζεται ο καθαρισμός στο οδικό δίκτυο Περαχωρίου-Σταυρού, καθώς και από το Βαθύ προς Μαραθιά και για Αγωγή και Εξωγή.

Στη Ζάκυνθο, όλα τα σχολεία του νησιού θα είναι κλειστά αύριο Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Ζακύνθου.

Στα λευκά ντύθηκαν και οι Παξοί από την έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε στο νησί από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος είπε πως «το νησί είχε να ζήσει παρόμοια φαινόμενα χιονόπτωσης εδώ και δεκαπέντε χρόνια, από το 2002».

Ενδεικτικό είναι πως το χιόνι έχει καλύψει μέχρι και τις ακτές στους Παξούς, αλλά και στους Αντίπαξους.

Τα σχολεία στο νησί θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο Τετάρτη, μετά από απόφαση του δημάρχου, λόγω ολισθηρότητας στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ κανονικά διεξάγονται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Πυκνή χιονόπτωση στα Ιωάννινα

Πυκνό χιόνι και στον νομό Ιωαννίνων, από τα Τζουμέρκα μέχρι την Κόνιτσα και το Πωγώνι. Στην πόλη και τα προάστια των Ιωαννίνων το έχει ήδη στρώσει, ενώ επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία.

Τα μηχανήματα αποχιονισμού βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να καθαριστεί το οδόστρωμα και να μην πιάσει πάγο καθώς η θερμοκρασίες είναι είναι υπό του μηδενός. Παράλληλα γίνονται και ρίψεις αλατιού, ωστόσο είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήματα της Εγνατίας, άλλα και στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο.

Διαφήμιση