Αρχική Επιστήμη Δώστε στο μωρό σας αγάπη και άπειρες αγκαλιές: Θα προοδεύσει στη ζωή...

Δώστε στο μωρό σας αγάπη και άπειρες αγκαλιές: Θα προοδεύσει στη ζωή του!

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Child Development” τα μωρά που βιώνουν ανεξάντλητη αγάπη και άπειρες αγκαλιές κατά τα τρία πρώτα έτη της ζωής τους βελτιώνουν τις σχέσεις τους και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους.

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγκαλιά της μαμάς. Συναισθηματικά οι περισσότεροι το ξέρουμε. Αλλά έρχονται και οι έρευνες και επιβεβαιώνουν πως εκτός όλων των άλλων, κάνει καλό στην ψυχολογία του μωρού αλλά και στην πνευματική του ανάπτυξη!

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 240 ανθρώπους στην ηλικία των 19, 23 και 32 χρόνια για να καθορίσουν αν υπήρχε σύνδεση της ενηλικίωσης με τη μητρική φροντίδα. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν τις αλληλεπιδράσεις των μητέρων με τα παιδιά τους σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις στη ζωή των παιδιών: τριών μηνών, έξι μηνών, ηλικίας δύο ετών και τριάμισι ετών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα παιδιά που δεν λαμβάνουν μητρικές φροντίδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακές επιδόσεις σε ακαδημαϊκούς και εγκαταλείπουν το σχολείο. Τα παιδιά που έλαβαν τη μητρική φροντίδα έκανε καλύτερα ακαδημαϊκά και είχαν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων.

Αν πρέπει μόνο μια κουβέντα να θυμάστε, αυτή είναι να ‘κακομάθετε’ το παιδί σας από την πολλή αγάπη. Η ανεξάντλητη, ανορίωτη αγάπη, ποτέ δεν έβλαψε κανένα παιδάκι. Η αγκαλιά της μαμάς, η ζεστασιά της αγάπης της και η ασφάλεια που νιώθει το μωρό μέσα στα χέρια της είναι το καλύτερο και πρώτο φάρμακο για όλα. Είναι η απόδειξη της αγάπης της και το σημείο αναφοράς των μωρών…

Είναι πια κοινώς αποδεκτό ότι όσα περισσότερα δώσει η μητέρα στο παιδί της στον πρώτο χρόνο ζωής, τόσο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει κάποιου είδους προβληματική προσωπικότητα υπάρχουν.

Τα παιδιά τα οποία αργότερα όταν θα πάνε σχολείο και κάνουν και τις αταξίες τους, διεκδικούν περισσότερο, κάνουν περισσότερες παρέες, είναι και τα πιο φυσιολογικά παιδιά και είναι σίγουρο ότι δεν είναι στερημένα από αγάπη, χάδια και αγκαλιές.

Μία σειρά από συγκλονιστικές έρευνες (Mahler, Bowlby) στα μέσα του 20ού αιώνα και κατά την διάρκεια των α΄και β΄παγκοσμίων πολέμων, τότε όπου πολλά βρέφη έμεναν χωρίς οικογένεια και κατέληγαν στα οικοτροφεία, δείχνει με σαφήνεια το εξής γεγονός: όλα τα παιδιά στα ορφανοτροφεία είχαν τις ίδιες ποσότητες φαγητού και την ίδια φροντίδα.

Τα παιδιά όμως που οι νοσοκόμες των οικοτροφείων δεν τα αγκάλιαζαν, είτε γιατί συμπαθούσαν κάποια άλλα περισσότερο, είτε γιατί δεν είχαν χρόνο, απλά πέθαιναν… Η ψυχανάλυση λέει κάτι πολύ απλό αλλά πολύ σημαντικό: «ένα βρέφος χρειάζεται μεγάλες ποσότητες αγάπης για να επιβιώσει».

Η μητρική αγκαλιά είναι θεραπευτική. μειώνει τις ανασφάλειες, τους φόβους, τον πόνο, την αστάθεια. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση, τη σιγουριά, επηρεάζει τη συναισθηματική ισορροπία, καταπολεμά το στρες, και σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, βοηθά και στη νοητική ανάπτυξη του μωρού εκτός από την ψυχική.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, τα βρέφη που έχουν συχνή σωματική επαφή με τους γονείς τους, αυξάνουν γρηγορότερα το βάρος τους, έχουν υψηλότερη νοητική ανάπτυξη και αναπτύσσουν γρηγορότερα κινητικές δεξιότητες – πλεονεκτήματα που τα διατηρούν για μήνες.

Στη χώρα μας ακούγεται πολύ ότι κακομαθαίνουμε τα παιδιά με τις αγκαλιές… Μην τις φοβάστε μανούλες. Κανείς δεν έπαθε τίποτα από την σταθερή και ανεξάντλητη αγάπη…

 

Πηγές: mothersblog, http://www.parenting.com/news-break/love-em-extra-sensitive-caregiving-increases-these-skills-kids

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here