Αρχική Περιβάλλον Στα όρια της εξαφάνισης ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος

Στα όρια της εξαφάνισης ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος

0
Διαφήμιση

 

Η μείωση της νομαδικής κτηνοτροφίας, η εισαγωγή ξένων ποιμενικών και η ανεξέλεγκτη διασταύρωση του με άλλες ράτσες έχει μειώσει δραματικά τον πληθυσμό των καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών σκύλων, καθιστώντας αναγκαία την προστασία της συγκεκριμένης ράτσας, προκειμένου να αποφευχθεί η ολοσχερής εξαφάνισή του.

 

Σύμφωνα με πηγές υπολογίζεται πως οι καθαρόαιμοι ελληνικοί ποιμενικοί στη χώρα είναι περίπου 1.800!!!

 

Η διατήρηση της ράτσας του ελληνικού ποιμενικού είναι αναγκαία καθώς η ύπαρξή του διέπεται από το βασικό αξίωμα ζωολογίας και βιολογίας δηλαδή την απόλυτη προσαρμογή επί χιλιάδες χρόνια στον ελληνικό βιότοπο.

 

Η φυσική εξέλιξή του στις αντίξοες συνθήκες της ορεινής κτηνοτροφίας, είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη ειδικών χαρακτηριστικών που τον καθιστούν όχι μόνο πολύτιμο φύλακα και συνοδό κοπαδιών, ικανό να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων, όπως αλεπούδες και αρκούδες αλλά και αναντικατάστατο από άλλες ράτσες ποιμενικών (πχ γερμανικό).

 

Τις προθέσεις του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ένταξη του ελληνικού ποιμενικού σκύλου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προκειμένου να ενισχυθεί η διατήρηση και η εκτροφή της συγκεκριμένης ράτσας από κτηνοτρόφους, ζητά να μάθει με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του «Ποταμιού», Γιώργος Αμυράς.

 

Ο κ. Αμυράς ρωτά τον υπουργό, αν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πλήθος των ελληνικών ποιμενικών και πόσοι καθαρόαιμοι σκύλοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

 

 

 

 

 

Διαφήμιση