Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Σειρά δράσεων για την προστασία των κατοίκων στην περιοχή του Ασωπού

Σειρά δράσεων για την προστασία των κατοίκων στην περιοχή του Ασωπού

0
Διαφήμιση

Τη δημιουργία ολοκληρωμένου επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης της περιοχής του Ασωπού, με παράλληλη ενθάρρυνση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προωθεί, μεταξύ άλλων, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της περιοχής.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη έως τέλος Φεβρουαρίου θα έχει εκπονηθεί το σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ, ενώ οι πρώτες άδειες για το πάρκο βιομηχανικής εξυγίανσης αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

«Η υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων αποτελεί προτεραιότητα και είναι αδιαπραγμάτευτη μπροστά σε όποια παρανομία ή κέρδος», δήλωσε ο περιφερειάρχης με αφορμή την παρουσίαση των δράσεων για την προστασία της υγείας κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής του Ασωπού, μέσω του Παρατηρητηρίου & Κέντρου Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο δήμο Τανάγρας (ΠΥΣΤΕΤ).

Η δημιουργία του ΠΥΣΤΕΤ, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αποτελεί μέρος του σχεδίου που μελετήσαμε, θέσαμε προς δημόσια διαβούλευση και υλοποιούμε, για την εξυγίανση του Ασωπού και την αποκατάσταση των ομαλών περιβαλλοντικών συνθηκών στη βιομηχανική περιοχή στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα» σημείωσε.

Όπως έγινε γνωστό, το έργο του παρατηρητηρίου αποσκοπεί στην προστασία και προαγωγή υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων του Δήμου Τανάγρας μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, καθώς όπως ανέφερε η καθηγήτρια και διευθύντρια του εργαστηρίου υγιεινής, ειπιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού αυτά παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα και πιθανότατα σχετίζονται με την περιβαλλοντική ρύπανση.

«Οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί αφορούν αποκλειστικά την έκθεση μέσω του πόσιμου νερού, το οποίο τις δεκαετίες του ’80 και ‘90 περιείχε όντως εξασθενές χρώμιο σε υψηλές συγκεντρώσεις» ανέφερε.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, βασικές αιτίες του προβλήματος είναι η άτακτη τοποθέτηση της βιομηχανίας, τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός που οδήγησαν σε σοβαρά ευρήματα επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων, καθώς έχει διαπιστωθεί αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο.

Παράλληλα διαπιστώθηκε 14% αύξηση της πιθανότητας θανάτου από καρκίνο στην ενδεκαετία. Επιπλέον παρατηρήθκε αύξηση σε προβλήματα στο αναπνευστικό όπως βρογχικό άσθμα κ.α. αλλά και αλλεργίες.

Επίσης, μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησε αναλύσεις περιβαλλοντικών (πόσιμο νερό και υπόγεια ύδατα) και βιολογικών δειγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ασωπού τα τελευταία 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η έκθεση του πληθυσμού σε διάφορα χημικά στο συγκεκριμένο περιβάλλον συμβάλλει στην αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης αλλεργίας και άσθματος και πιθανά συνδέεται και με την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.

Πάντως, όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα, η κα Λινού ξεκαθάρισε ότι «σε καμία μελέτη, εξ όσων γνωρίζω, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ότι τα λαχανικά της περιοχής περιέχουν εξασθενές χρώμιο», γεγονός που όπως ξεκαθαρίστηκε τα καθιστά απολύτως ασφαλή, καθώς οι συγκεντρώσεις χρωμίου που μπορεί να καταστούν επιβλαβείς στον ανθρώπινο οργανισμό αντιστοιχούν σε κατανάλωση 2 κιλών καρότων ή πατατών ημερησίως κατ΄ άτομο.

«Τα επίπεδα εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό βρίσκονται πλέον σε αποδεκτά επίπεδα, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα», τόνισε ο δρ. Σπύρος Καρακίτσιος επικεφαλής ομάδας βιολογίας του ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να συνεχίσουμε την παρακολούθηση, λαμβάνοντας δείγματα για τα επόμενα πέντε χρόνια δύο με τρεις φορές το χρόνο».

Εβδομάδες Προαγωγής Υγείας πρόκειται να διοργανωθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους όλων των περιοχών του Δήμου Τανάγρας και να προάγουν θέματα δημόσιας υγείας, ενώ, δράσεις θα βασίζονται σε καταγραφή των αναγκών των κατοίκων της ίδιας της περιοχής.

Το Παρατηρητήριο, που δημιουργήθηκε από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λειτουργεί στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδίου που καταρτίστηκε μετά από μελέτη και διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων με την περιφέρεια για την εξυγίανση του Ασωπού.

Το έργο του ΠΥΣΤΕΤ, διάρκειας τεσσάρων ετών, χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και υλοποιείται από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και σε συνεργασία με το δήμο Τανάγρας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο συνεχούς ενημέρωσης του κοινού λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας στο 22620-31440, όπου οι κάτοικοι μπορούν να αναφέρουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και μπορεί να σχετίζεται με την περιβαλλοντική ρύπανση, να λαμβάνουν σχετική πληροφόρηση από γιατρούς ή να ενημερώνουν για θέματα Δημόσιας Υγείας που τους ανησυχούν, π.χ. ποιότητα του αέρα ή του νερού, σκουπίδια, στάσιμα νερά/κουνούπια κλπ.

Το Παρατηρητήριο & Κέντρο Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο δήμο Τανάγρας, είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια υλοποίησης προληπτικών δράσεων που προκύπτει από στενή συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του δήμου Τανάγρας.

 

Διαφήμιση