Αρχική Ανακύκλωση Περιβαλλοντικό- αναπτυξιακό φόρουμ : «Διαχείριση Απορριμμάτων: Η Επόμενη Μέρα»

Περιβαλλοντικό- αναπτυξιακό φόρουμ : «Διαχείριση Απορριμμάτων: Η Επόμενη Μέρα»

0
Διαφήμιση

Τι φέρνει η νέα χρονιά στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων; Ποια είναι τα νέα έργα του τομέα που θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2017 ; Θα επαρκέσουν οι πόροι του ΕΣΠΑ, και, ποιες είναι οι διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης;

Ποιος ο σχεδιασμός και οι προσδοκίες από τα τρία νέα έργα στην Ήπειρο, Σέρρες και Ηλεία που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ; Πώς προχωρούν με τα τοπικά τους σχέδια για τη διαχείριση αποβλήτων οι μεγάλες πόλεις; Θα επιτευχθούν οι νέου φιλόδοξοι στόχοι για την ανακύκλωση που έχουν τεθεί;

Πώς θα λειτουργήσουν εφεξής τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων / ανακύκλωσης; Κι ακόμα, πώς μπορεί να προληφθεί η απώλεια οικονομικών πόρων από την ανακύκλωση, να παταχθεί το φορολογικό και περιβαλλοντικό έγκλημα της ανεξέλεγκτης συλλογής και απόδοσης αποβλήτων και να υπάρξουν κίνητρα για την ενεργοποίηση των πολιτών;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αναμένεται να δώσουν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων αλλά και επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο επίκαιρο Περιβαλλοντικό- αναπτυξιακό φόρουμ με τίτλο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ».

Το φόρουμ, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton στις 9 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, στα πλαίσια των καθιερωμένων ενημερωτικών δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και Α- Energy Investments και σε συνέχεια τριών αντίστοιχων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη απήχηση και δημοσιότητα μέσα στο 2016 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Η εκδήλωση, οργανώνεται στη λογική συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας (round table discussion) με βάση την εξής επίκαιρη θεματολογία:

Η στροφή Ευρώπης και Ελλάδας στην κυκλική οικονομία

Η εισαγωγική ενότητα, έχει ως βασικό θέμα τη σημερινή στροφή της Ευρώπης και Ελλάδας στην κυκλική οικονομία, στις επιμέρους προκλήσεις αλλά και στις ευκαιρίες που αυτή δημιουργεί για την τοπική ανάπτυξη , την επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση της ευρεσιτεχνίας, των εναλλακτικών, πράσινων προσεγγίσεων.

Οι ομιλητές θα αναφερθούν ανάμεσα σε άλλα, στον ειδικό ρόλο των Δήμων προκειμένου να εμφυσήσουν στον πολίτη τις βασικές αξίες μιας σύγχρονης ελληνικής «Κυκλικής Αξιολόγησης», όπου τα απόβλητα θα αντιμετωπίζονται ως προϊόντα με χρησιμότητα και αξία , στους προτεινόμενους τρόπους με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η στροφή από το σημερινό μοντέλο «προμήθεια, παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη» στο τετράπτυχο «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση, καθώς επίσης και στη βιομηχανική συμβίωση.

Η επόμενη μέρα για τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων

Το πρώτο Round Table θα επιχειρήσει να απαντήσει στο επίκαιρο ερώτημα ποια είναι η επόμενη μέρα για τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. Θα ανατρέξει στη μέχρι σήμερα πορεία των εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους για την ανακύκλωση.

Θα ασχοληθεί ακόμα με τα συμπεράσματα της διαβούλευσης σχετικά με την τροποποίηση του Ν. 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων / ανακύκλωση, τα κρίσιμα θέματα του ελέγχου, του αποθεματικού και του διοικητικού κόστους των συστημάτων, όπως επίσης και με τη διασφάλιση ίσης δυνατότητας πρόσβασης των επιχειρηματιών στην αγορά.

Η απώλεια οικονομικών πόρων από την ανακύκλωση και η αντιμετώπιση του φορολογικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος της ανεξέλεγκτης συλλογής και απόδοσης αποβλήτων είναι επίσης ανάμεσα στα πιο σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν.

Η υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ), οι πρώτες δημοπρατήσεις, η χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ

Το δεύτερο Round Table θα ασχοληθεί με την υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ), των πρώτων δημοπρατήσεων μέσα στο 2017 και με τη χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙT. Το ακροατήριο θα ενημερωθεί για τη συνολική εικόνα από την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων των περιφερειών στα τέλη του 2016, αλλά και τον διαχωρισμό των προβλεπόμενων έργων σε πρώτης και δεύτερης προτεραιότητας .

Θα γίνει επίσης αναφορά στους κινδύνους από ενδεχόμενη μη ολοκλήρωση των διαγωνισμών, για τα έργα ΣΔΙΤ και στις διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Πώς θα προχωρήσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων

Το τρίτο Round Table θα ασχοληθεί με τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων μεγάλων πόλεων όπως η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, με τα «Πράσινα Σημεία», και την ανάπτυξή τους για πρώτη φορά από τους ελληνικούς Δήμους, με το όφελος των νοικοκυριών που ανακυκλώνουν, με τις νέες προτάσεις για τα ανταποδοτικά τέλη, με τα κίνητρα για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας αλλά και για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορεί να υπάρξει μέσα από τη διαχείριση των αποβλήτων.

Οι εργασίες του φόρουμ θα ολοκληρωθούν με ειδικό πάνελ για τη διαχείριση αποβλήτων στην Κέρκυρα. Το πάνελ, συνδιοργανώνεται από κοινού με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» και με την Oμοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ εγκυμοσύνη προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο της γυναίκας
Επόμενο άρθροΠέθανε το μεγαλύτερο σε ηλικία “πάντα” στον κόσμο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ