Αρχική Περιβάλλον Οι τάρανδοι… συρρικνώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής!

Οι τάρανδοι… συρρικνώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής!

0
Διαφήμιση

 

Απίστευτο και όμως αληθινό… για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή οι τάρανδοι αρχίζουν να… συρρικνώνονται και αυτό το διαπίστωσαν οι επιστήμονες όταν κατέγραψαν μείωση του βάρους των ενηλίκων ταράνδων στη νορβηγική Αρκτική κατά 12%!

Κατά την ενηλικίωσή τους, οι τάρανδοι που γεννήθηκαν το 2010, ζύγιζαν κατά μέσο όρο μόλις πάνω από 48 κιλά, σε σύγκριση με τα 55 κιλά εκείνων που γεννήθηκαν το 1994.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι όταν ο μέσος όρος βάρους των ενηλίκων ταράνδων τον Απρίλιο είναι μικρότερος από 50 κιλά, τότε ο πληθυσμός στο σύνολό του μειώνεται. Ο Άλμπον και οι άλλοι ερευνητές κατηγορούν την κλιματική αλλαγή για την συρρίκνωση των ταράνδων. Το περασμένο έτος, οι χερσαίες θερμοκρασίες στην Αρκτική ήταν περίπου 2,8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το μέσο όρο του τελευταίου αιώνα. Θερμότεροι χειμώνες σημαίνουν περισσότερη βροχή, που πέφτει στο χιόνι και παγώνει. 

Ο πάγος εμποδίζει την πρόσβαση των ταράνδων στους λειχήνες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της χειμερινής διατροφής τους και για τους οποίους συνήθως σκάβουν στο χιόνι. Οι λειχήνες είναι σύνθετοι οργανισμοί που αποτελούνται από ένα μύκητα που ζει σε συμβίωση με φύκη ή βακτήρια.

Η μελέτη αναφέρει ότι «Οι τάρανδοι λιμοκτονούν, με αποτέλεσμα να αποβάλλουν τα έμβρυά τους ή να γεννούν πολύ ελαφρύτερα νεογνά»,Ο αριθμός των ταράνδων έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός για τρόφιμα, γεγονός που συνέβαλε επίσης στο μικρότερο μέγεθός τους.

Εξάλλου, άλλη μελέτη νωρίτερα φέτος αποκάλυψε ότι 61.000 τάρανδοι πέθαναν από την πείνα στην χερσόνησο Γιαμάλ στη Σιβηρία, το χειμώνα του 2013-2014, λόγω της εκδήλωσης του φαινομένου που περιγράφει η έρευνα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Βρετανικής Οικολογικής Εταιρείας.

 

 

 

 

 

 

Πηγές: http://www.techtimes.com/articles/188692/20161213/santas-reindeer-now-smaller-and-weaker-because-of-climate-change.htm http://www.earth.com/video/climate-change-arctic-reindeer-size/ http://www.csmonitor.com/Environment/2016/1212/Warming-Arctic-means-more-but-smaller-reindeer

 

 

 

 

 

Διαφήμιση