Αρχική Καταστροφές Οι περιοχές που δεν έχουν καθόλου δρόμους

Οι περιοχές που δεν έχουν καθόλου δρόμους

0
Διαφήμιση

Περίπου το 80% της ξηράς του πλανήτη δεν έχει δρόμους αποκαλύπτει χάρτης που δημιούργησε επιστημονική ομάδα με ελληνική συμμετοχή. Πολλές από αυτές τις περιοχές είναι παρθένες λόγω της δύσκολης πρόσβασης και δεν προστατεύονται σωστά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν. Οι δρόμοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατακερματίζουν όλο και πιο πολύ το φυσικό περιβάλλον διευκολύνοντας την αποψίλωση και τη ρύπανση.

Οι περιοχές χωρίς δρόμους είναι κατακερματισμένες σε περίπου 600.000 κομμάτια γης. Πάνω από τις μισές αυτές περιοχές έχουν έκταση μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, το 80% είναι μικρότερες των πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων και μόνο το 7% έχουν έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι ερευνητές από έξι χώρες (και την Ελλάδα), με επικεφαλής τον Πιέρ Ίμπις του γερμανικού Πανεπιστημίου Εμπερβάλντε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, μελέτησαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων, που αφορούσαν συνολικά 36 εκατ. χιλιόμετρα δρόμων.

Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των περιοχών χωρίς δρόμους έχουν χαμηλή βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα μικρής αντοχής. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι δρόμοι κατακερματίζουν όλο και πιο πολύ το φυσικό περιβάλλον, διευκολύνοντας την αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, τη ρύπανση από χημικά και θορύβους, τις πυρκαγιές, την εξαφάνιση των άγριων ζώων κ.α.

Η έρευνα δείχνει ότι όπου ανοίγει ένας νέος δρόμος σε μια περιοχή προηγουμένως απρόσιτη, το ανθρώπινο «αποτύπωμα» εκτείνεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το δρόμο. Στην έρευνα συμμετείχε η Βασιλική Κατή, επίκουρη καθηγήτρια Διατήρησης & Διαχείρισης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο.

Διαβάστε επίσης:  COSMOTE, VODAFONΕ και WIND στο πλευρό των πληγέντων στο Αρκαλοχώρι Κρήτης
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο Facebook θα «κόβει» τις ψεύτικες ειδήσεις
Επόμενο άρθροΑντιστροφή των γηρατειών… κι όμως συνέβη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here