Αρχική Καταστροφές Οι λαθροθήρες εξαφανίζουν την αντιλόπη στον Γράμμο

Οι λαθροθήρες εξαφανίζουν την αντιλόπη στον Γράμμο

0
Διαφήμιση

 Ως περιβαλλοντικό διασυνοριακό έγκλημα, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τον αποδεκατισμό της «αντιλόπης των ελληνικών βουνών», του προστατευόμενου αγριόγιδου στο Γράμμο, λόγω της παράνομης λαθροθηρίας στα ελληνοαλβανικά σύνορα και ζητούν από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, αντιμετώπιση της κατάστασης λίγο πριν την εξαφάνιση του είδους.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, κατέθεσε στη Βουλή, την αναφορά-επιστολή της οργάνωσης «Αγριόγιδο στα Βουνά – Balkan Chamois Society», με την οποία ενημερώνει για τη διασυνοριακή λαθροθηρία του προστατευόμενου αγριόγιδου, που ενδημεί στα βουνά της ελληνοαλβανικής μεθορίου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το artabest.gr, η οργάνωση ενημερώνει πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ένας υποπληθυσμός αγριόγιδου στην περιοχή του Γράμμου, κοντά στο χωριό Πληκάτι του Δήμου Κόνιτσας, βρίσκεται λίγο πριν την εξαφάνισή του.

Αιτία, οι ασυνείδητοι λαθροθήρες, που μέσα σε λίγα μόλις χρόνια με την συνεχή και εντατική παρουσία τους και λαθροθηρία στην περιοχή, έχουν εξοντώσει τον πληθυσμό του αγριόγιδου, προκαλώντας ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, με διασυνοριακά χαρακτηριστικά. 

Η επιστολή απευθύνεται στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Αλβανίας και στους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος των δύο χωρών, και αιτείται την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα.

Στο Πληκάτι, όπου φαίνεται ότι έχει συντελεστεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα, ο πληθυσμός του αγριόγιδου είναι διασυνοριακός, κινείται δηλαδή και στο ελληνικό και στο αλβανικό έδαφος.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της οργάνωσης, εντοπίστηκαν από τους ίδους και φωτογραφήθηκαν άτομα προερχόμενα από την Αλβανία να συμμεέχουν σε λαθροκυνήγι αγριόγιδων.

Αποτέλεσμα είναι στην περιοχή του Πληκατίου να έχουν απομείνει ίσως και λιγότερα από πέντε αγριόγιδα, από τα πενήντα- εξήντα που ήταν καταμετρηθεί πριν μερικά χρόνια.

Το τελευταίο περιστατικό που έγινε αντιληπτό ήταν στις 2 Οκτωβρίου, προ δύο μηνών περίπου. Λαθροκυνηγός εισήλθε παράνομα από την Αλβανία και μετά από αλλεπάλληλους πυροβολισμούς κατάφερε να σκοτώσει ένα από τα τελευταία αγριόγιδα.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιστημονικές συμβουλές για την επιλογή των δώρων
Επόμενο άρθροΤέσσερις διακρίσεις για τις εταιρείες του Ομίλου Quest στα e-volution Awards 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ