Αρχική Καταστροφές Καύσωνας πλήττει την Αρκτική

Καύσωνας πλήττει την Αρκτική

0
Διαφήμιση

Ακόμα και 50 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό θα ανέβει η θερμοκρασία στην Αρκτική εντός της εβδομάδας, καθώς η περιοχή πλήττεται από κύμα καύσωνα που θα την φέρει κοντά στο σημείο τήξης.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Βόρειος Πόλος σημειώνει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες γύρω από την περίοδο των Χριστουγέννων. Επίσης, το Νοέμβριο, οι θερμοκρασίες στην περιοχή έφτασαν έως και τους 36 βαθμούς πάνω από την κανονική θερμοκρασία.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αρκτική προστίθενται σε μια σειρά από ανησυχητικούς δείκτες της κλιματικής αλλαγής το 2016. Οι θαλάσσιοι πάγοι των πόλων σημείωσαν χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, και κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Νοεμβρίου, η περιοχή έχασε σχεδόν 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου μέσα σε μόλις πέντε ημέρες.

Το τωρινό κύμα καύσωνα έχει προκληθεί από διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης μίας καταιγίδας ανατολικά της Γροιλανδίας που τραβά θερμό αέρα στην Αρκτική. Η έλλειψη των θαλάσσιων πάγων, που συνήθως αντισταθμίζουν την υψηλή θερμοκρασία, έχει επιτρέψει τη διέλευση του θερμού αέρα.

Ομάδα ερευνητών της ΜΚΟ Climate Central προειδοποίησε ότι αυτές οι ανωμαλίες μπορούν κάλλιστα να γίνουν ο κανόνας, αν δε ληφθεί επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη NASA και άλλους οργανισμούς, το τωρινό κύμα καύσωνα έχει προκληθεί από διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης μίας καταιγίδας ανατολικά της Γροιλανδίας που τραβά θερμό αέρα στην Αρκτική. Η έλλειψη των θαλάσσιων πάγων, που συνήθως αντισταθμίζουν την υψηλή θερμοκρασία, έχει επιτρέψει τη διέλευση του θερμού αέρα.

Ομάδα ερευνητών της ΜΚΟ Climate Central προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι ανωμαλίες αυτές να γίνουν κανόνας στην περίπτωση που δεν ληφθεί επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Διαφήμιση