Αρχική Καινοτομία Καινοτόμα τεχνολογία για την επούλωση τραυμάτων μέσω… ηλεκτρισμού! Δείτε το βίντεο

Καινοτόμα τεχνολογία για την επούλωση τραυμάτων μέσω… ηλεκτρισμού! Δείτε το βίντεο

0
Διαφήμιση

Μια ερευνητική ομάδα του Washington State University (WSU) χρησιμοποίησε με επιτυχία ηλεκτρικό ρεύμα για να αντιμετωπίσει και να νικήσει ανθεκτικές στα φάρμακα βακτηριακές λοιμώξεις, μια τεχνολογία που μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία χρόνιων λοιμώξεων που προκαλούνται από τα τράυματα.

Με επικεφαλής τον Χαλούκ Μπεγιενάλ, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα αντιβιοτικό σε συνδυασμό με ρεύμα για την εξόντωση ανθεκτικών βακτηριδίων Pseudomonas aeruginosa ΡΑΟ1 σε δείγματα.

Το επίτευγμα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου του φαινομένου της αυξανόμενης αντοχής των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά ανά τον κόσμο.

Όταν οι γιατροί χρησιμοποιούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση μιας βακτηριακής μόλυνσης, πολλά από τα βακτηρίδια πεθαίνουν. Ωστόσο, τα βακτηρίδια που σχηματίζουν ένα στρώμα «γλίτσας» (biofilm) είναι δυσκολότερο να εξοντωθούν, επειδή μπορούν να διαπερνούν αυτό το στρώμα μόνο εν μέρει.

Κάποιες ομάδες μπορεί να επιζήσουν και στη συνέχεια να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν, με αποτέλεσμα χρόνιες μολύνσεις.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα «e-scaffold», ένα είδος ηλεκτρονικού «τσιρότου» φτιαγμένου από αγώγιμο ύφασμα άνθρακα, μαζί με ένα αντιβιοτικό για χτυπήσουν αυτούς τους ιδιαίτερα ανθεκτικούς «πυρήνες» βακτηριδίων.

Το συγκεκριμένο «ικρίωμα» δημιουργεί ένα ρεύμα που παράγει χαμηλή και συνεχή συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου, ένα αποτελεσματικό απολυμαντικό, στην επιφάνειά του.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου προκαλεί αναταραχή στη δομή του biofilm, προκαλεί ζημιά στα τοιχώματα και το DNA και εν τέλει διευκολύνει τη διείσδυση και την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού απέναντι στα βακτηρίδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρόμοια με την πενικιλίνη, που ανακαλύφθηκε κατά τύχη, η έρευνα για την ανάπτυξη του «e-scaffold» προέκυψε εξαιτίας αποτυχημένων προσπαθειών της ομάδας του Μπεγιενάλ πάνω στη βελτίωση των κυψελών καυσίμου.

 

Πηγές: http://www.biosciencetechnology.com/news/2016/11/researchers-develop-novel-wound-healing-technology http://www.techzimo.com/new-novel-wound-healing-technology-discovered-washington-state-university/ http://economictimes.indiatimes.com/news/science/novel-wound-healing-technology-developed/articleshow/55701832.cms

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι καπνιστές κάτω των 50 κινδυνεύουν 8 φορές περισσότερο με έμφραγμα
Επόμενο άρθροUSCG: Οι μελλοντικές εξελίξεις στην ελληνική ναυτιλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ