Αρχική Περιβάλλον Η παγκοσμίου φήμης Τζέιν Γκούντολ επισκέφθηκε την Ελλάδα

Η παγκοσμίου φήμης Τζέιν Γκούντολ επισκέφθηκε την Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Κατά τη σύντομη επίσκεψή της στην Ελλάδα, η Δρ.Τζέιν Γκούντολ, εμβληματική ερευνήτρια της συμπεριφοράς των πρωτευόντων ζώων, αναγνωρισμένη ανθρωπολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης του ΟΗΕ, έδωσε το παρόν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών το περασμένο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.

«Μην παραιτείστε ποτέ», διαμήνυσε: «Κάθε μέρα είναι μιά νέα περιπέτεια, που θα σας διδάξει κάτι καινούργιο».

Έχοντας ξεκινήσει ένα μακροχρόνιο μαγικό ταξίδι ήδη από τη δεκαετία του 1960 στα βάθη της ζούγκλας του Gombe, μελέτησε τις σχέσεις των χιμπατζήδων με τους ανθρώπους, και εργάστηκε για την προστασία των πληθυσμών τους και των βιοτόπων τους. Η Δρ. Γκούντολ αποτελεί σήμερα ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.

Ένα από τα πολλά ταξίδια της ανά τον κόσμο την έφερε και στην Αθήνα, όπου έφτασε αυτή την εβδομάδα καλεσμένη από τις εκδόσεις «Πατάκη». Μετά από τη διάλεξη «Λόγοι για να ελπίζουμε» στο Μέγαρο Μουσικής, η Δρ. Γκούντολ επισκέφθηκε και το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα.

Η Δρ. Γκούντολ έχοντας έρθει σε επαφή με δράσεις για τις θαλάσσιες χελώνες σε άλλα μέρη του κόσμου, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου.  Ξεναγήθηκε και στο χώρο διαχείμασης των τραυματισμένων χελωνών από τον υπεύθυνο Περίθαλψης Παύλο Τσάρο.

Επισημάνθηκε η σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη σημερινή κοινωνία. «Δεν θα σώσει τον κόσμο ένα παιδί μόνο του» μας είπε. «Αλλά πολλά παιδιά με τους φίλους τους και τους φίλους των φίλων τους μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές».

Μια όμορφη έκπληξη την περίμενε στο τέλος: η παιδική χορωδία του 70ου δημοτικού σχολείου Αθηνών τραγούδησε δύο τραγούδια συνοδευόμενη από την μουσικό τους Μαρία Δεμερτζή και τη διευθύντρια του σχολείου Αντιόπη Φραντζή.

 

Συγκινημένη η Δρ. Γκούντολ πήρε μετά την πρωτοβουλία να τους διδάξει τη φωνή των χιμπατζήδων. «Μακάρι να είχαμε περισσότερους ανθρώπους σαν και εσάς», σχολίασαν τα παιδιά κάποια στιγμή. «Μα κάθε ένας από σας μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος σαν κι εμένα» απάντησε η Δρ. Γκούντολ. 

Διαφήμιση