Αρχική Ανακύκλωση Ανεξέλεγκτες περιβαλλοντικές “βόμβες” οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες μολύβδου-οξέος!

Ανεξέλεγκτες περιβαλλοντικές “βόμβες” οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες μολύβδου-οξέος!

0
Διαφήμιση

Εκτός ελέγχου παραμένει η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους από τις χρησιμοποιούμενες μπαταρίες μολύβδου-οξέος, καθώς το 49% όχι μόνο δεν ανακυκλώνεται με εγκεκριμένη και ασφαλή διαδικασία, αλλά και διακινείται με ανεύθυνο τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Green Mission, της εταιρείας Sunlight Recycling, το 2014 συλλέχτηκε για ανακύκλωση σε ολόκληρη τη χώρα το 51% των μπαταριών μολύβδου-οξέος και το υπόλοιπο 49% κατέληξε σε μη ορθή ανακύκλωση, δηλαδή να καούν σε μια χωματερή ή να ανακυκλωθούν με επιβλαβή τρόπο., όπως πχ οι γυρολόγοι προμηθεύονται τις μπαταρίες από τα ηλεκτρολογεία και τις πωλούν στις μάνδρες σκραπ.

Ενδεικτικό της τοξικότητα του μολύβδου και των ηλεκτρολυτών του είναι πως όταν μια μπαταρία μολύβδου-οξέος δεν ανακυκλωθεί σωστά μπορεί να ρυπάνει περίπου 1.500 λίτρα νερού, ενώ δυο μπαταρίες αρκούν για να καταστρέψουν το νερό που θα καταναλωθεί σε ένα χρόνο από μια τετραμελής οικογένεια που κατά μέσο όρο χρειάζεται 2.500 λίτρα ετησίως.

Πληροφοριακά αναφέρεται πως πρόσφατα βρέθηκαν, μετά από θαλάσσια έρευνα στα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας, 480 και 322 αντιστοίχως, μπαταρίες μολύβδου – οξέος!

Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα χαρακτηριστικό της δράσης του μολύβδου είναι ότι δεν χάνει τις ιδιότητές του, όπερ και σημαίνει πως σε περίπτωση που απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος δεν εξασθενεί ποτέ

Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται από τη μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα σε περιοχές που υπάρχει αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα αυτά καταλήγουν στο πιάτο μας! Σήμερα οι πρόωροι θάνατοι αγγίζουν τις 16.000 ετησίως στη χώρα μας εξαιτίας των διάφορων περιβαλλοντικών μολύνσεων.

Σε γενικές γραμμές έγινε αισθητή η αδυναμία επαρκής εποπτείας και καταγραφής της αλυσίδας συλλογής των επικίνδυνων μπαταριών από την Πολιτεία γεγονός που έγινε αποδεκτό – εμμέσως πλην σαφώς- από την εκπρόσωπο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης η οποία γνωστοποίησε τη λειτουργία ηλεκτρονικού μητρώου παραγωγών από το 2017 για τον έλεγχο διακίνησης των μπαταριών στην ελληνική αγορά, ώστε ταυτόχρονα να περιοριστεί και η μη καταγραφή τους (παραοικονομία).

Η ανακύκλωση των μπαταριών όμως έχει και ένα επιπλέον όφελος. Δεν χάνονται πολύτιμα μέταλλα όπως ο μόλυβδος ο οποίος μπορεί να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας, εφόσον για κάθε μπαταρία που ανακυκλώνεται εξοικονομείται ενέργεια σε ποσοστό που φτάνει και το 70%.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το σύνολο των ποσοτήτων αποβλήτων μπαταριών μολύβδου-οξέος υπολογίζεται στους 40.000 τόνους ετησίως και ο συνολικός τζίρος εκτιμάται στα 80-100 εκατ ευρώ.

Ηλίας Ντράλλος

Διαφήμιση