Αρχική Καινοτομία Τα κέρατα του …Ρούντολφ κλειδί για νέα άθραυστα υλικά

Τα κέρατα του …Ρούντολφ κλειδί για νέα άθραυστα υλικά

0
Διαφήμιση

Τον δρόμο για εξαιρετικά σκληρά και ανθεκτικά νέας γενιάς υλικά αναμένεται να ανοίξει η ανακάλυψη του μυστικού για το πως αποκτούν την ανθεκτική σκληρότητα τα κέρατα των ελαφιών από επιστήμονες του Queen Mary University of London

Τα κέρατα των ελαφιών, ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα σκληρά και άκαμπτα, κάτι που επιτρέπει να παραμένουν ακέραια ακόμα και μετά από πολύ σκληρές αναμετρήσεις.

Οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου εξέτασαν τη δομή τους σε νανοσκοπικό επίπεδο, που αντιστοιχεί στο 1/1000 του πάχους μιας τρίχας, και ήταν σε θέση να βρουν τους μηχανισμούς που δίνουν στα κέρατα τις ιδιότητές τους αυτές, μέσω χρήσης προηγμένων τεχνικών computer modelling και ακτίνων Χ.

Ο πρώτος συντάκτης της έρευνας, Παολίνο ντε Φάλκο, της Σχολής Μηχανολογίας και Επιστήμης Υλικών του QMUL, είπε πως «οι ίνες που απαρτίζουν το κέρατο είναι τεθλασμένες αντί να είναι ευθυγραμμισμένες η μία με την άλλη. Αυτό επιτρέπει να απορροφούν την ενέργεια από μια σύγκρουση κατά τη διάρκεια μιας μάχης».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ACS Biomaterials Science & Engineering, παρέχει πολύτιμες νέες πληροφορίες και καλύπτει ένα προηγούμενο κενό στον τομέα των δομικών μοντέλων των οστών.

Επίσης, ανοίγει νέους ορίζοντες όσον αφορά στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υλικών, που θα μπορούν να αντέχουν σε ισχυρά χτυπήματα χωρίς να υφίστανται ζημιές.

Ο Dr. Ετόρε Μπαρμπιέρι, επίσης της Σχολής Μηχανολογίας και Επιστήμης Υλικών του πανεπιστημίου, είπε πως επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός 3D printed μοντέλου με ίνες σε παρεμφερή διάταξη, συνδεόμενες με ένα ελαστικό interface.

«Ο σκοπός είναι να αποδείξουμε πως η τεχνική additive manufacturing- όπου ένα πρωτότυπο μπορεί να δημιουργθεί στρώμα- στρώμα- είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ανθεκτικών στη ζημιά συνθετικών υλικών».

 

Πηγές: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161219134407.htm http://thescienceexplorer.com/nature/rudolphs-antlers-inspire-next-generation-unbreakable-materials http://phys.org/news/2016-12-rudolph-antlers-unbreakable-materials.html

Διαφήμιση