Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια 2016: Χρονιά νέου ρεκόρ αφίξεων και διεθνών διακρίσεων για τον τουρισμό

2016: Χρονιά νέου ρεκόρ αφίξεων και διεθνών διακρίσεων για τον τουρισμό

0
Διαφήμιση

 

Το 2016 ήταν χρονιά ποσοτικών και ποιοτικών διακρίσεων για τον Ελληνικό Τουρισμό, οπότε και σημειώθηκε νέο ρεκόρ 27,5 εκατ. επισκεπτών, διαμορφώνοντας το πλέον ευοίωνο περιβάλλον για μία ακόμη επιτυχημένη πορεία το 2017.

 

Αυτό επισήμαναν, η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για τα αποτελέσματα της τουριστικής πολιτικής το 2016 και των δράσεων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

 

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα στην απόφαση αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και την οποία το Υπουργείο Τουρισμού είχε υποστηρίξει δυναμικά ως μέτρο- ανάσα για τον τουρισμό τους.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργός ανέφερε σειρά δράσεων στήριξης των νησιών, που το Υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε το 2016, και περιελάμβαναν ενισχυμένη προώθηση και προβολή στις διαφημιστικές εκστρατείες στις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές πλατφόρμες και στην καμπάνια για την ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής- προνομιακή συμμετοχή στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις, τη διενέργεια μεγάλου αριθμού ταξιδίων εξοικείωσης για tour operators και δημοσιογραφικών ταξιδίων για ξένα ΜΜΕ, καθώς και νέες δράσεις για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την ισόρροπη ανάπτυξη.

 

Η θετική πορεία του τουρισμού το 2016 και της προσέλκυσης επισκεπτών υψηλού επιπέδου επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με την Υπουργό και από σειρά στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί από εθνικούς φορείς και διεθνείς εταιρείες αναλύσεων, και περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα εξής:

 

Σημειώθηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων 8,3% στο ενδεκάμηνο του 2016, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των Περιφερειακών Αεροδρομίων.

 

Η συνολική μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στην Ελλάδα το δεκάμηνο του 2016 είχε αύξηση 2,2% στο 70,1%, και ειδικότερα η μέση πληρότητα το τρίτο τρίμηνο του έτους άγγιξε επίπεδα ρεκόρ στο 81,9%, σύμφωνα με την STR, διεθνή εταιρεία αναλύσεων του ξενοδοχειακού κλάδου.

 

Ο κύκλος εργασιών στον κλάδο του τουρισμού το τρίτο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε αύξηση 2,6% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

 

Καταγράφηκε αύξηση εσόδων των resorts 9,4% το εννεάμηνο του 2016, σύμφωνα με την GBR, εταιρεία αναλύσεων.

 

Οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 2,9 δισ. ευρώ το διάστημα Μαΐου- Οκτωβρίου που συμπίπτει με την τουριστική περίοδο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Επίσης, ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα των συνεχών διαπραγματεύσεων του Υπουργείου με τις αεροπορικές εταιρείες και τους tour operators του εξωτερικού στο άνοιγμα νέων απευθείας πτήσεων από αεροδρόμια παραδοσιακών και νέων τουριστικών αγορών, προς τους δημοφιλείς και νέους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

 

Η Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην νομοθετική ρύθμιση για την μίσθωση καταλυμάτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, για την οποία το Υπουργείο Τουρισμού εργάστηκε από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών για την προστασία του τουριστικού κλάδου.

Η ρύθμιση αυτή, τόνισε η Υπουργός, αφορά αντιμετώπιση -για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα-του παγκόσμιου φαινομένου της οικονομίας διαμοιρασμού, και επιδιώχθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, να αποτελέσει οδηγό για την μελλοντική εφαρμογή και σε άλλες χώρες.

 

Αναφερόμενη στην τουριστική πολιτική που έφερε θετικά αποτελέσματα την διετία 2015-2016, η κα Κουντουρά επισήμανε ότι είναι λυπηρό το φαινόμενο, αντί η αντιπολίτευση να αναγνωρίζει την επιτυχία αυτή και να συμβάλλει με εποικοδομητικές προτάσεις, να μένει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και να υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

 

«Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση» τόνισε η Υπουργός και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι κάλεσε με πρωτοβουλία της σε ευρεία συνάντηση αύριο Τρίτη, τους βουλευτές – τομεάρχες τουρισμού όλων των κομμάτων με στόχο να υπάρξει κατάθεση και ανταλλαγή προτάσεων καθώς και διάλογος για την τουριστική ανάπτυξη, και προκειμένου όλοι ενωμένοι να υποστηρίξουν το εθνικό τουριστικό προϊόν.

 

Παρουσιάζοντας το έργο του ΕΟΤ στην προώθηση και προβολή, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος τόνισε ότι: «τα μηνύματα από τους Τ.Ο.s στο εξωτερικό και τις κρατήσεις των αεροπορικών εταιρειών δείχνουν ότι η θερινή περίοδος Απρίλιος – Νοέμβριος 2017 « τρέχει» ήδη με μια αύξηση 19% σε σχέση με πέρυσι.

Ο στόχος πάνω στο οποίο εργαζόμαστε συστηματικά από την πρώτη ημέρα, είναι η ένταξη της χώρα μας στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως, από τη 15η θέση που βρίσκεται σήμερα» και προέβλεψε ότι είναι εφικτός ο στόχος των 35 εκατ. διεθνών αφίξεων έως το 2020.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τρυφωνόπουλο, ο τουρισμός αποτελεί το πλέον στιβαρό βήμα στο δρόμο για την ευημερία και την ανάπτυξη του τόπου καθώς συμβάλει κατά 20% στο ΑΕΠ και δημιουργεί τη μία από τις δύο νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.

 

«Το 2017 ξεκινάει με καλούς οιωνούς» είπε και πρόσθεσε: «τρέχουμε» ήδη με ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν διπλάσιους του παγκόσμιου μέσου όρου και δεν μένει παρά να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την Εθνική τουριστική πολιτική με την παράλληλη συνένωση όλων των δυνάμεων της τουριστικής αγοράς”.

 

 

 

Διαφήμιση