Αρχική Περιβάλλον Έως και 100 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας η ατμοσφαιρική ρύπανση...

Έως και 100 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο

0
Διαφήμιση

Κατά 100 φορές υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις της βόρειας Κίνας αυτήν την περίοδο.

Η πρώτη έκτακτη ειδοποίηση νέφους έλαβε χώρα το Σάββατο και από τότε τα επίπεδα ρύπανσης δεν έχουν υποχωρήσει.

Ενδεικτικά, στο Σιτζιαζουάνγκ, την πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Χεμπέι, τα επίπεδα των μικροσωματιδίων PM2.5, δηλαδή με διάμετρο κάτω από 2,5 χιλιοστά, έφτασαν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Το όριο του ΠΟΥ για τον ετήσιο μέσο όρο είναι μόλις 10 μικρογραμμάρια.

Στην κοντινή πόλη Τιαντζίν, τα επίπεδα των ΡΜ2.5 έφτασαν τα 334 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις και να κλείσουν οι εθνικές οδοί λόγω του σοβαρού νέφους. 

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα τεράστιο σιδηροδρομικό έργο κόστους 35 δισεκατομμυρίων, που θα συνδέει την Τιαντζίν με το Πεκίνο και άλλες κοντινές μητροπολιτικές περιοχές, ώστε να ενθαρρύνει τους κατοίκους να μειώσουν τη χρήση των ιδιωτικών οχημάτων.

Είκοσι δύο πόλεις έχουν μέχρι στιγμής εκδώσει «κόκκινες» ειδοποιήσεις, την υψηλότερη δυνατή προειδοποίηση ρύπανσης του αέρα, συμπεριλαμβανομένων πόλεων με βιομηχανία άνθρακα και χαλυβουργίας.

Οι κόκκινες ειδοποιήσεις εκδίδονται όταν ένας συγκεκριμένος δείκτης ποιότητας του αέρα προβλέπεται να υπερβεί τις 200 μονάδες για περισσότερες από τέσσερις διαδοχικές ημέρες, 300 για περισσότερες από δύο ημέρες ή 500 για τουλάχιστον 24 ώρες.

Οι ειδοποιήσεις ρύπανσης έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένες στη βόρεια βιομηχανική ενδοχώρα της Κίνας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η ζήτηση ενέργειας ανεβαίνει στα ύψη.

Παρά τις προειδοποιήσεις, η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο είχε βελτιωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ο αριθμός των ημερών κατά τις οποίες η ποιότητα του αέρα βαθμολογήθηκε ως καλή αυξήθηκαν από 19 το προηγούμενο έτος σε 107, ενώ ο αριθμός των ημερών με βαριά ρύπανση μειώθηκε κατά δύο στις 14.

Αυτό αποδίδεται στο κλείσιμο 174 εργοστασίων, την μετάβαση 463 κοινοτήτων από τον άνθρακα σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την απόσυρση δεκάδων χιλιάδων οχημάτων και την προσθήκη 6.803 οχημάτων που κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Δυστυχώς, αυτό ανέβασε την ανεργία σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, το νέφος προκαλεί 1,4 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως στην Κίνα.

Διαφήμιση