Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Βελτίωση της ενεργειακής νομοθεσίας ζητούν από την Κομισιόν μεγάλες εταιρείες

Βελτίωση της ενεργειακής νομοθεσίας ζητούν από την Κομισιόν μεγάλες εταιρείες

0
Διαφήμιση

Μεγάλες επιχειρήσει όπως η Google, η Unilever και η ΙΚΕΑ ζητούν από την Κομισιόν βελτίωση της νομοθεσίας για την ενέργεια με προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές, εν όψει και της δημοσίευσης των νομοθετικών προτάσεων «Καθαρή ενέργεια για όλους», στις 30 Νοεμβρίου.

Η πρόταση η οποία δημοσιεύτηκε από τη EurActiv Γαλλίας, περιλαμβάνει σχέδια τα οποία θα ωθήσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές ώστε να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί ενέργειας για το μέλλον. Σε έκθεση που πραγματοποίησε το thinktank «E3G», η πρωτοβουλία ιδιωτικών εταιρειών με το όνομα «theRE100», ζήτησε η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να στραφούν κατά 100% στις ανανεώσιμες πηγές.

Η πρωτοβουλία απαρτίζεται από επιχειρήσεις που στοχεύουν στην αύξηση της ζήτησης των ΑΠΕ και στην ενεργειακή μετάβαση υπό την καθοδήγηση των καταναλωτών, ενώ ξεκίνησε το 2014 στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη.

Αρχικά ξεκίνησε ως μια ομάδα 13 διεθνών εταιρειών, οι οποίες δεσμεύθηκαν για την επίτευξη του στόχου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 100%. Από τότε έχουν αυξηθεί στις 83 εταιρείες, μεταξύ των οποίων, η BT, η Google, η ΙΚΕΑ, η Nestle, η RoyalDSM και η Unilever, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις για πρώτη φορά συνασπίζονται, ούτως ώστε να υποστηρίξουν τις εν λόγω συστάσεις σχετικά με την επικείμενη ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, πρέπει να ξεδιπλώσει τις δυνατότητές της, πριν να είναι πολύ αργά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταστήσει την προμήθεια ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας φθηνή και εύκολη για την ενίσχυση των καταναλωτών ενέργειας», δήλωσε ο SimonSkillings, ο συντάκτης της έκθεσης και συνεργάτης της E3G.

Στην έκθεση, με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση υπό την καθοδήγηση των καταναλωτών», τα μέλη του RE100 πραγματοποιούν μια σειρά από προτάσεις για να αναβαθμίσουν τον αντίκτυπο της επόμενης νομοθετικής δέσμης στην ευρωπαϊκή αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο στόχος της ΕΕ για το 2030

Για να γίνει εφικτή η εξάρτηση του ενεργειακού συστήματος κατά 100% από τις ΑΠΕ, η έκθεση ζητά οι στόχοι του 2020 για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ορίζονται στην οδηγία για τις ΑΠΕ να «αποτελέσουν την ελάχιστη βάση για τη συμβολή των κρατών μελών προς το στόχο της ΕΕ για το 2030».

Παράλληλα, με την πρόσκληση για τον επιμερισμό της προσπάθειας μεταξύ των κρατών μελών, η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι η «προτεραιότητα στις ανανεώσιμες γεννήτριες θα πρέπει να διατηρηθεί, ή, εναλλακτικά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή και άλλες αποτελεσματικές διαδικασίες για την αποφυγή του περιορισμού της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

Η έκθεση ζητά ένα «σύστημα πιστοποίησης για τη μη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια». Η τεχνική αυτή σήμανση πρέπει να επιτρέπει «την πώληση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να καταστεί η πρώτη επιλογή για τους καταναλωτές».

«Είτε οι εταιρείες αγοράζουν ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια είτε θέλουν να δημιουργήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι ίδιες, ζητάμε η ΕΕ να μας υποστηρίξει στην επίτευξη του στόχου μας. Απαιτείται η ισχύς νομοθετικών πλαισίων για να επιτραπεί σε περισσότερες επιχειρήσεις και στους καταναλωτές να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο JohnHarris, ο υπέυθυνος επενδύσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ΙΚΕΑ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροWWF: Επιτυχημένο το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη συμφωνία του Παρισιού
Επόμενο άρθροΝέα διαφημιστική καμπάνια της INTERLIFE στο internet – Δείτε το βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ