Αρχική Υγεία - Διατροφή Το smartphones χειροτερεύουν την ποιότητα του ύπνου

Το smartphones χειροτερεύουν την ποιότητα του ύπνου

0
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη – αυτή τη φορά σε ενήλικες- διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο χρόνο καταναλώνουμε στην οθόνη των έξυπνων κινητών τόσο χειροτερεύει η ποιότητα του ύπνου, όσο και η διάρκειά του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάθιου Κρίστενσεν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, ανέλυσαν στοιχεία για 653 ενηλίκους.

Οι συμμετέχοντες εγκατέστησαν στο smartphone τους μια εφαρμογή που κατέγραψε πόση ώρα χρησιμοποιούσαν την οθόνη της συσκευής τους για διάστημα ενός μηνός. Παράλληλα, κατέγραφαν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο ένας χρήστης είχε την οθόνη του ανοιχτή επί 38,4 ώρες μέσα στο μήνα και η οθόνη ενεργοποιείτο για 3,7 λεπτά κάθε ώρα. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έμενε ενεργοποιημένη η οθόνη, τόσο χειρότερος και μικρότερης διάρκειας ήταν ο ύπνος, ιδίως αν ο χρήστης χρησιμοποιούσε το κινητό του στο κρεβάτι πριν κοιμηθεί.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει τον ανεπαρκή και κακό ύπνο με πληθώρα παθήσεων (διαβήτη, κατάθλιψη κ.α.), με παχυσαρκία κ.α.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα ύπνου πρέπει να αποφεύγουν την οθόνη του smartphone, τουλάχιστον πριν πάνε για ύπνο, αν δεν μπορούν να το αποφύγουν την πολύωρη έκθεση. Λιγότερο χρόνο στην οθόνη σημαίνει περισσότερο χρόνο για ύπνο. Σημαίνει επίσης ένα καλύτερο ύπνο.

Διαφήμιση