Αρχική Ειδήσεις Τα βαρυτικά σήματα… προειδοποιούν για την εκδήλωση μεγάλων σεισμών

Τα βαρυτικά σήματα… προειδοποιούν για την εκδήλωση μεγάλων σεισμών

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Παρισιού, η ανίχνευση βαρυτικών σημάτων που δημιουργούνται από τους σεισμούς, μπορεί να δώσει νέες δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης για τους μετέπειτα σεισμούς

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζαν-Πολ Μοντανιέ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, εξέτασαν στοιχεία για τον μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία το 2011, που προκάλεσε το καταστροφικό τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

Για πρώτη φορά, εντόπισαν ένα διακριτό βαρυτικό σήμα πριν την ανίχνευση των πρώτων σεισμικών κυμάτων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαγράφεται έτσι μια νέα προοπτική για την πιο έγκαιρη προειδοποίηση ότι επίκειται μεγάλος σεισμός.

Για κάτι τέτοιο, θα απαιτηθεί όμως η τοποθέτηση νέων δικτύων οργάνων για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, παράλληλα με τους παραδοσιακούς σεισμογράφους. Σήμερα, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης βασίζονται στον εντοπισμό σεισμικών κυμάτων, που όμως ανιχνεύονται με μια χρονική υστέρηση, αφότου έχει σπάσει το ρήγμα.

Οι ισχυροί σεισμοί, καθώς ανακατανέμουν τη μάζα στο υπέδαφος, γεννούν μεταβολές στο βαρυτικό πεδίο της Γης. Η πρόκληση είναι η ανίχνευση αυτών των μεταβολών -είτε με επίγεια όργανα, είτε με δορυφορικά- προτού οι σεισμογράφοι «πιάσουν» τα επερχόμενα σεισμικά κύματα.

 

Πηγές: http://www.abc.net.au/news/2016-11-23/earthquake-detection-discovery-‘could-save-lives’/8049000 http://www.nature.com/articles/ncomms13349 ΑΜΠΕ , http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-gravity-earthquake-signal-20161122-story.html

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here