Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Στα ίδια επίπεδα για τρίτη χρονιά οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Στα ίδια επίπεδα για τρίτη χρονιά οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

0
Διαφήμιση

Στο ίδιο παρέμειναν για τρίτη κατά σειρά χρονιά το 2016 οι εκποµπές αερίων θερµοκηπίου, χάρη στις μειώσεις εκπομπών της Κίνας, ενώ οι πολιτικές υπέρ της χρήσης άνθρακα ως καύσιμου από τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σημαίνουν αβεβαιότητα για το μέλλον, σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα και βιομηχανίες αναμένονταν να αυξηθούν κατά το μηδαμινό ποσοστό του 0,2% το 2016, από τις τιμές του 2015, σε 36,4 δισεκατομμύρια τόνους, στη τρίτη κατά σειρά χρονιά, με αμελητέα αλλαγή και μείωση από τους ρυθμούς ανάπτυξης τη δεκαετία του 2000 που κυμαίνονταν στο 3%, είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη για τον άνθρακα παγκόσμια (Global Carbon Project), η οποία στηρίζεται στη συνεργασία επιστημόνων του κλίματος, χαιρέτισε την σταθερότητα του ποσοστού των εκπομπών στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Προειδοποίησε ωστόσο ότι ο κόσμος παγκόσμια δεν έχει εμπεδώσει την ανάγκη να ακολουθήσει μια “πράσινη” οικονομική πορεία.

“Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι φτάσαμε την κορυφή στις εκπομπές”, είπε στο πρακτορείο Reuters ο συνεργάτης της έρευνας Γκλεν Πίτερς, του Κέντρου για το Διεθνές Κλίμα και την Περιβαλλοντική Έρευνα στο Όσλο, αναφερόμενος στα συμπεράσματα που εκδόθηκαν ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Μαρακές του Μαρόκου.

“Έως τώρα, η Κίνα ηγείται της επιβράδυνσης” (των εκπομπών), είπε ο Πίτερς, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές της κλιματικής αλλαγής του Πεκίνου θα κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο μέλλον, καθώς η χώρα ευθύνεται για σχεδόν 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερµοκηπίου.

Οι εκπομπές της Κίνας αναμένεται να μειωθούν κατά 0,5% φέτος, καθώς ο ρυθμός οικονομικής της ανάπτυξης και η χρήση άνθρακα από αυτήν έχουν μειωθεί.

Οι εκπομπές των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπεται να μειωθούν κατά 1,7% το 2016, επίσης λόγων της μείωσης στην κατανάλωση του άνθρακα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό Earth System Science Data (Επιστημονικά Στοιχεία του Συστήματος της Γης).

Σε αντίθεση, οι εκπομπές σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες εξακολουθούν να αυξάνονται. Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί το κυριότερο τεχνητό αέριο θερμοκηπίου, το οποίο οδηγεί στην παγίδευση της θερμότητας, και η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί τις διακοπές στην προμήθεια νερού και τροφής παγκόσμια με καύσωνες, πλημμύρες, καταιγίδες και ξηρασίες.

Η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πολιτική των ΗΠΑ μετά τη νίκη του ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές τη Τρίτη έχει κυριαρχήσει στις διαβουλεύσεις στο Μαρακές μεταξύ σχεδόν 200 κρατών από το ξεκίνημα των συνομιλιών στις 7 Νοεμβρίου (λήγουν στις 18 Νοεμβρίου). Ο Τραμπ έχει καλέσει το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη “απάτη” και θέλει να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την μείωση των εκπομπών – η οποία υπογράφηκε πέρσι μετά από δύο δεκαετίες διαβουλεύσεων – και, απεναντίας, θέλει να υποστηρίξει θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες του άνθρακα και του πετρελαίου.

Παρόλα αυτά, είπε ο Πίτερς, το φυσικό αέριο, ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια μάλλον πρόκειται να συνεχίσουν να σπρώχνουν τη χρήση άνθρακα στο περιθώριο στην παραγωγή ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ, λόγω των νέων τεχνολογιών και του χαμηλότερου κόστους.

Άλλοι επιστήμονες χαιρέτισαν τα αποτελέσματα της έρευνας. Ο Ντέιβιντ Ριέι, καθηγητής διαχείρισης άνθρακα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε σε δήλωσή του, “Αυτή μπορεί να είναι η κρίσιμη καμπή που ελπίζαμε να δούμε. Η πραγματική εφευρετική μέθοδος της απελευθέρωσης των οικονομιών μας από τον άνθρακα έχει μόλις ξεκινήσει”, χρησιμοποιώντας μια παρομοίωση με τον Χουντίνι, “καλλιτέχνη των αποδράσεων”, ο οποίος ξέφευγε με εφευρετικό τρόπο από τα δεσμά του.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here