Αρχική Ειδήσεις Σε καμπή η ενεργειακή πολιτική

Σε καμπή η ενεργειακή πολιτική

0
pantzios kostas
Διαφήμιση

Του Κ. Πάντζιου

Συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και με επιχειρηματίες που εμπλέκονται στα ενεργειακά θέματα είχε στην Ελλάδα ο απεσταλμένος και σύμβουλος για ζητήματα επιχειρησιακού περιεχομένου του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κ. Γ. Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο των συζητήσεων ήταν το θέμα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, καθώς και τα διάφορα οικόπεδα άντλησης μαύρου χρυσού, με βάση τη συνεργασία παραγωγών χωρών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Από την άλλη πλευρά, στην αντιπροσωπεία αξιωματούχων που συνόδευσαν τον απερχόμενο Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πρόσφατα στην Αθήνα, περιλαμβάνονταν και η Υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, η οποία είχε εδώ και μήνες και άλλες επαφές στη χώρα μας για ενεργειακά θέματα.

Έτσι λοιπόν, το ενεργειακό θα εξακολουθήσει να είναι βασικό θέμα στην ατζέντα των επιδιώξεων και της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία θα αναλάβει στις 20 του προσεχούς Ιανουαρίου. Ενισχυμένο είναι και το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για τον ενεργειακό τομέα, όπως είναι φυσικό. Αυτό φάνηκε και κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, κατά τον οποίο ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, με αλλαγές που διασφαλίζουν τον καλύτερο συντονισμό της ενεργειακής πολιτικής, με τους στόχους του συνόλου της οικονομικής πολιτικής, βγάζοντας από τη μέση τυχόν δυσκολίες και ασυνεννοησίες.

Κατά τα άλλα, έγινε φανερό ότι με την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, καθώς και με αυτά που δήλωσε, προκύπτει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα πρώτο παράγοντα σταθερότητας στην ΝΑ Μεσόγειο, κυρίως μετά την προσέγγιση της Τουρκίας του κ. Ερντογάν με τη Ρωσία, με την οποία οι ΗΠΑ βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια περίπου σε οξύτατη διαμάχη, που θυμίζει τις δύσκολες εποχές του «Ψυχρού Πολέμου». Να θυμίσουμε ότι από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης ακόμη, δηλαδή από τα μέσα του 16ου αιώνα, η Ρωσία δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί να αποκτήσει μόνιμη παρουσία στα θερμά νερά της Μεσογείου. Δεκάδες πόλεμοι έχουν γίνει από τότε για να εμποδιστεί αυτή η προοπτική για τη Ρωσία.

Για την ανάγκη να μην υπάρξουν προβλήματα αναταραχής στην Ελλάδα, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, επισκέφθηκε και τη Γερμανία, που είναι άτυπη ηγέτιδα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή. Με την έννοια αυτή, η επίσκεψη Ομπάμα μπορεί σίγουρα να βοηθήσει καίρια το αίτημα της χώρας μας για διευθέτηση του χρέους. Γι’ αυτό, δεν είναι και τόσο «σοφή» η προσπάθεια υποβάθμισης των επαφών του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Γερμανία, ούτε η μη επίσκεψή του στην Άγκυρα. Άλλωστε, με βάση την παλαιά κοινή πρακτική, ποτέ ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν παίρνει πολιτικές και γεωπολιτικές πρωτοβουλίες, χωρίς προηγουμένως να έχει συνεννοηθεί με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο.

Διαφήμιση