Αρχική Καταστροφές Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αύξησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αύξησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

0
Διαφήμιση

Η τελευταία πενταετία ήταν η πιο ζεστή στην Ιστορία και αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι καύσωνες, οι πλημμύρες και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών τροφοδοτούνται από την προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή, ανέφερε σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Κάποια παράξενα μετεωρολογικά φαινόμενα θα είχαν συμβεί με φυσικό τρόπο, όμως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανέφερε πως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ακραίων φαινομένων επί 10 ή περισσότερο.

“Μόλις είχαμε την πιο ζεστή πενταετή περίοδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με το 2015 να διεκδικεί τον τίτλο του πιο ζεστού μεμονωμένου έτους. Ακόμη και αυτό το ρεκόρ είναι πιθανό να καταρριφθεί το 2016”, αναφέρεται σε μια δήλωση του Γενικού Γραμματέα του WMO Πετέρι Τάαλας.

Ανάμεσα στα πιο ακραία φαινόμενα, η ξηρασία και η πείνα του 2011-2012 στο Κέρας της Αφρικής που σκότωσε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους και ο τυφώνας Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες που σκότωσε 7.800 ανθρώπους το 2013, σύμφωνα με τον WHO.

Ο υπερτυφώνας Σάντι προκάλεσε ζημιές 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεσή του που κυκλοφόρησε σε μια συνάντηση περίπου 200 κρατών στο Μαρόκο, τα οποία έχουν επιφορτιστεί με την εφαρμογή της παγκόσμιας συμφωνίας του 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η προηγούμενη πιο ζεστή περίοδος που καταγράφηκε από την εποχή που άρχισαν να τηρούνται αρχεία τον 19ο αιώνα ήταν το 2006-2010.

Η ζέστη συνοδεύτηκε από μια σταδιακή αύξηση της στάθμης της θάλασσας που προκλήθηκε από το λιώσιμο των παγετώνων και των στρωμάτων πάγου. Οι αλλαγές “επιβεβαίωσαν τη μακροπρόθεσμη τάση υπερθέρμανσης που προκλήθηκε από τα αέρια θερμοκηπίου”, αναφέρει στην έκθεσή του ο WMO.

Και το σύνολο του διοξειδίου του άνθρακα, του κύριου αερίου του θερμοκηπίου, έφθασε τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο στην ατμόσφαιρα για πρώτη φορά στην ιστορία το 2015, ανέφερε,

Το περσινό έτος ήταν το πρώτο κατά το οποίο οι θερμοκρασίες ήταν έναν βαθμό Κελσίου (1,8 βαθμοί Φάρεναϊτ) πάνω σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, εν μέρει λόγω του μετεωρολογικού γεγονότος Ελ Νίνιο που ζέστανε τον Ειρηνικό.

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 έθεσε έναν επιτακτικό στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας “αρκετά κάτω” από τους 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 Φάρεναϊτ) σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ιδανικά κατά 1,5 βαθμό (2,7 βαθμούς Φάρεναϊτ).

Όμως οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου είναι πολύ αδύναμες και εκτιμάται ότι η αύξηση θα φτάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου (5,4 βαθμούς Φάρεναϊτ), δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ. Η συνάντηση στο Μαρακές προσπαθεί να επεξεργαστεί τρόπους για την επιτάχυνση των ενεργειών και τη σύνταξη των κανόνων για τη Συμφωνία του Παρισιού.

Διαφήμιση