Αρχική Ειδήσεις Κηρύξτε τον “πόλεμο” στην ακμή

Κηρύξτε τον “πόλεμο” στην ακμή

0
Διαφήμιση

Η ακμή είναι μία πολυπαραγοντική δερματική νόσος η οποία προσβάλλει την τριχο-σμηγματογόνο μονάδα και προκαλεί πολύμορφες βλάβες.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες (αδένες που ελέγχονται από ορμόνες, τα ανδρογόνα) που τελικά οδηγούν σε απόφραξη των πόρων.

Η ακριβής αιτία της ακμής δεν έχει κατανοηθεί αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων δηλώνει ότι εμπλέκονται 4 παράγοντες: αυξημένη λιπαρότητα, κλειστοί πόροι, βακτήρια και φλεγμονή.

Ωστόσο, ακόμη και στις μέρες μας επιβιώνει ένας μύθος που υποστηρίζει ότι η ακμή οφείλεται στη διατροφή. Διάφορες επιστημονικές μελέτες όμως, έχουν δείξει ότι τροφές όπως η πίτσα, οι τηγανητές πατάτες και η σοκολάτα, παρά τα όσα ακούγονται, δεν ευθύνονται για την εμφάνιση ή την επιδείνωση της ακμής.

Πώς αντιμετωπίζεται όμως η ακμή; Πρέπει κανείς να πάρει φάρμακα για να απαλλαγεί; Για την αντιμετώπιση της ακμής, οι ειδικοί προτείνουν:

Καθημερινή φροντίδα
: Πρωί και βράδυ καθαρίζετε το πρόσωπό σας με αντισηπτικό σαπούνι ή ένα ειδικό τζελ. Συνεχίστε με λοσιόν καθαρισμού. Αν το δέρμα σας είναι ιδιαίτερα ερεθισμένο, βάζετέ τη μόνο βράδυ. Απλώστε έπειτα την ενυδατική σας κρέμα το πρωί και την αντιβιοτική το βράδυ. Το πρωί, μην ξεχνάτε το αντηλιακό.

Καθαρισμό με άργιλο
: Ο πράσινος άργιλος καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα χωρίς να την ερεθίζει. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και διαρκεί 2-3 μέρες γι’ αυτό στα δέρματα με ακμή συστήνεται να γίνεται μάσκα αργίλου 2 -3 φορές τη βδομάδα.

Μπορείτε να τη φτιάξετε εύκολα και μόνοι σας. Σε ένα μπολ, ρίξτε νερό με χαμομήλι περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας και προσθέστε την σκόνη αργίλου που έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο.

Προσθέστε τόση ποσότητα αργίλου όση για να δημιουργηθεί μια πηκτή κρέμα, ρίξτε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμονιού. Απλώστε τη στο πρόσωπο και στο λαιμό. Όταν στεγνώσει, αρχίστε να την αφαιρείται με χλιαρό νερό. Συστήνεται να γίνεται βράδυ 2 -3 φορές τη βδομάδα.

Μην πειράζετε και μην σπάτε τα σπυράκια σας. Είναι σημαντικό η διαδικασία αυτή να γίνεται σωστά από έναν ειδικό για να αποφευχθούν μολύνσεις και η δημιουργία ουλών.

Ο καθαρισμός δέρματος συνίσταται αρκεί να γίνεται από έμπειρους αισθητικούς ή δερματολόγους. Απαγορεύεται η σάουνα προσώπου, η χρήση scrubs (κρέμες σε κόκκους) και η έντονη μηχανική τριβή (σκληροί σπόγγοι και βούρτσες).

Χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα: Τα προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, αποτρέπουν τη συσσώρευση και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση, αλλά και στην επανεμφάνιση των μαύρων στιγμάτων.

Τα μαύρα στίγματα δημιουργούνται από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στους πόρους του δέρματος.

Λουστείτε: Αν τα μαλλιά σας είναι λιπαρά είναι καλό τα λούζετε καθημερινά, ώστε να εμποδίζετε τη λιπαρότητα να φτάνει στο δέρμα. Μην χρησιμοποιείτε μέικ-απ και προϊόντα για το δέρμα, που περιέχουν έλαια. Αποφεύγετε να ακουμπούν το δέρμα προϊόντα για τα μαλλιά, όπως σπρέι ή τζελ.

Διαφήμιση