Αρχική Καταστροφές Καμπανάκι ΟΗΕ για «ανθρώπινη τραγωδία» αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Καμπανάκι ΟΗΕ για «ανθρώπινη τραγωδία» αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

0
Διαφήμιση

Να μειωθούν «κατεπειγόντως και ριζικά» οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη αν θέλουμε να αποφύγουμε μία «μια ανθρώπινη τραγωδία» ζητεί ο ΟΗΕ.

“Αν δεν αρχίσουμε να λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα σήμερα, αρχής γενομένης από τη διάσκεψη του Μαρακές (COP22, η οποία αρχίζει τις εργασίες της τη Δευτέρα), θα θρηνήσουμε μια αναπόφευκτη ανθρώπινη τραγωδία”, δηλώνει ο Έρικ Ζόλχαϊμ, διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE), στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στον νέο αυτό απολογισμό του το PNUE εκφράζει την ανησυχία του για την αδιάλειπτη αύξηση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (GES).

Παρά τις εθελοντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Παρίσι πριν από έναν χρόνο, ο κόσμος κατευθύνεται από τώρα έως το 2100 σε μια αύξηση της θερμοκρασίας από 2,9 έως 3,4 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση στους 2 βαθμούς Κελσίου, πρέπει στο εξής οι εκπομπές αερίων να μην υπερβαίνουν τους 42 γιγατόνους CO2 το 2030 (έναντι 52,7 το 2014). Ακόμα και αν όλες οι χώρες τηρήσουν τις υποσχέσεις τις οποίες ανέλαβαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλίμα, 54 έως 56 Gt θα εκπέμπονται το 2030, δηλαδή 12 έως 14 Gt παραπάνω, υπογραμμίζει το PNUE.

Ο ΟΗΕ χαιρετίζει την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στην αύξηση των GES που προκαλούνται από την ενέργεια που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα και από τη βιομηχανία, αλλά σημειώνει πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν αυτή η τάση θα επιβεβαιωθεί.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται έκκληση για τον διπλασιασμό των προσπαθειών αμέσως, πριν από το 2020, έτος κατά το οποίο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις των κρατών στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Η έκθεση αναφέρει πως ο ιδιωτικός τομέας, οι πόλεις και οι περιοχές θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων κατά πολλά εκατομμύρια τόνους έως το 2030 σε τομείς όπως η γεωργία και οι μεταφορές, καθώς και σε μέτρα ενεργειακής αποτελεσματικότητας.

Η 22η ετήσια σύνοδος για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί από 7-18 Νοεμβρίου στη μαροκινή πόλη Μαρακές, θα αρχίσει να μετατρέπει τις πολλές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε πράξη και θα συντάξει έναν “βιβλίο κανόνων” για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και τίθεται σε ισχύ αύριο Παρασκευή.

Διαφήμιση