Αρχική Ειδήσεις Η χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού στις Ένοπλες Δυνάμεις

0
Διαφήμιση

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εργασίες της επιστημονικής ομάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ), που αφορούσαν στην χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως επίσης και στους χώρους μαζικής συνάθροισης ,στο 26ο Ιατρικό Συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικά η επιστημονική εργασία με τίτλο «Η χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού στις Ένοπλες Δυνάμεις» των Ευσταθίου Π., Κουσκούνη Ε., Μανωλίδου Ζ., Ευσταθίου Α. και Λογοθέτη Ε., προερχομένη από την συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του ΕΙΑΧ με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αρεταιείου Νοσοκομείου, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας, προσδιόρισε του τομείς των ΕΔ που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ο αντιμικροβιακός χαλκός.

Τα Νοσοκομεία εκστρατείας, οι κινητές Στρατιωτικές Μονάδες (ΚΙΧΝΕ,ΑΚΕΝΕΦ) και οι ειδικές μονάδες αντιμετώπισης της Βιολογικής απειλής αποτελούν τις κύριες επιλογές, για την χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ερευνητές χρησιμοποιήθηκαν συνδυαστικά, τα αποτελέσματα παρεμφερούς έρευνας των Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων (Bundeswehr) της Γερμανίας.

Ειδικές παρατηρήσεις και σχόλια έγιναν από τον Ταξίαρχο (ΥΙ) ε.α. και επιστημονικό σύμβουλο του ΕΙΑΧ, κ. Παναγιώτη Ευσταθίου, που αφορούσαν στους μικροβιακούς παράγοντες και στα στελέχη που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε πιθανό βιοτρομοκρατικό επεισόδιο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η ολοκληρωμένη εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού, ήταν το αντικείμενο της δεύτερης ερευνητικής εργασίας με τίτλο «Αντιμικροβιακός Χαλκός – Ένας σύμμαχος στη μάχη κατά των λοιμώξεων σε χώρους μαζικών συναθροίσεων» των Ευσταθίου Π., Κουσκούνη Ε., Μανωλίδου Ζ., Ευσταθίου Α. και Λογοθέτη Ε., προερχομένη από την συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του ΕΙΑΧ με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αρεταιείου Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Η καταγραφή της επικινδυνότητας μεταφοράς μικροβίων δια της μεθόδου επαφής, σε χώρους μαζικών συναθροίσεων και η συγκριτική απομείωση, μετά την χρήση αντιμικροβιακού χαλκού αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν.

Χαρακτηριστικά παρουσιάσθηκαν εφαρμογές του αντιμικροβιακού χαλκού, σε σχολικές μονάδες , ξενοδοχεία , μέσα μαζικής μεταφοράς, μονάδες μεταφοράς αέρα (αεραγωγοί) και ανελκυστήρες.

Σχετικά με τους αεραγωγούς από αντιμικροβιακό χαλκό, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα εξειδικευμένης συγκριτικής έρευνας, που διεξήχθη από την επιστημονική ομάδα του ΕΙΑΧ σε συνεργασία με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αρεταιείου Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε δύο κτίρια, το ένα με αεραγωγούς από αντιμικροβιακό χαλκό και το άλλο με αντίστοιχους συμβατικού υλικού, όπου απεδείχθη η συγκριτική υπεροχή του χαλκού στους συγκεκριμένους χώρους, έναντι των συμβατικών υλικών.

Τέλος οι ερευνητές ανέφεραν ιδιαίτερα, ότι τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρους μαζικών συναθροίσεων, κατέδειξαν ότι τα κομβία των ανελκυστήρων είναι τα περισσότερο επιμολυσμένα σημεία.

 

Διαφήμιση