Αρχική Υγεία - Διατροφή Η μειωμένη όσφρηση αποτελεί πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Η μειωμένη όσφρηση αποτελεί πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

0
Διαφήμιση

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές της Mayo Clinic στο Rochester των Ηνωμένων Πολιτειών που παρακολούθησαν 1430 νοητικά υγιή άτομα επί 3,5 χρόνια εξετάζοντας και την όσφρησή τους διαμέσου ενός ειδικού test με βάση 6 οσμές από τροφές και άλλες 6 οσμές από άλλες πηγές (μπανάνα, σοκολάτα, κανέλα, βενζίνη, λεμόνι, κρεμμύδι, διαλυτικά χρωμάτων, ανανά, τριαντάφυλλο, σαπούνι, καπνός και νέφτι).

Στο διάστημα παρακολούθησης των συμμετεχόντων οι ερευνητές με επικεφαλής τον Rosebud Roberts καθηγητή Επιδημιολογίας και Νευρολογίας παρατήρησαν εξασθενημένη όσφρηση σε 250 από τους συμμετέχοντες που παρουσίασαν ήπια γνωστική διαταραχή αμνησιακού τύπου.

Δεν φαίνεται, όμως, να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης όσφρησης και της μη-αμνησιακής ήπιας γνωστικής διαταραχής, η οποία μπορεί να επηρεάσει άλλες γνωστικές λειτουργίες.

Επιπλέον τα άτομα που εμφάνισαν σε αυτό το διάστημα άνοια ήταν εκείνα με την χαμηλότερη βαθμολογία στο τεστ όσφρησης. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν μια συσχέτιση μεταξύ της οσφρητικής δυσλειτουργίας με την εξέλιξη της αμνησιακής ήπιας γνωστικής εξασθένησης σε Αλτσχάιμερ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες μελέτες, που συνδέουν την οσφρητική δυσλειτουργία με τη γνωστική εξασθένηση.

Ο οσφρητικός βολβός στον εγκέφαλο πιστεύεται ότι εμπλέκεται σε αυτό το φαινόμενο, επειδή η απώλεια όσφρησης συμβαίνει μόνο σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπου υπάρχει οσφρητική παθολογία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Άλλωστε τα νευροινιδιακά συμπλέγματα που είναι χαρακτηριστικοί ενδοκυττάριοι σχηματισμοί της νόσου Αλτσχάιμερ έχουν εντοπιστεί στον οσφρητικό βολβό πολύ πριν την κλινική εκδήλωση της νόσου.

Να σημειωθεί ότι όπως επισημαίνεται και από τους επιστήμονες τα αποτελέσματα από το τεστ όσφρησης πρέπει να εκτιμούνται συνδυαστικά με τον συνολικό κλινικό και νευροψυχολογικό έλεγχο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα καθώς μειωμένη όσφρηση μπορεί να παρουσιαστεί και σε πολλές άλλες καταστάσεις όπως η χρόνια ρινίτιδα

Η πρώτη προσπάθεια γονιδιακής θεραπείας σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικά νοσήματα είχε ελπιδοφόρα αποτελέσματα σύμφωνα με τους ερευνητές. Η έρευνα αφορά 10 ασθενείς με άνοια τύπου Alzheimer πρώιμου σταδίου στους οποίους έγινε γονιδιακή θεραπεία με αυξητικό παράγοντα των νεύρων (NGF) και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA Neurology.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Dr Tuszynski, πρόκειται για μια καινούργια προσέγγιση στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ που ίσως μια μέρα να προσφέρει μακροχρόνια θεραπεία τόσο στη νόσο Αλτσχάιμερ όσο και σε άλλα εκφυλιστικά νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος χωρίς την ανάγκη καθημερινής λήψης αγωγής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προσβεβλημένοι από την νόσο εκφυλισμένοι νευρώνες μπορούσαν να ανταποκριθούν στην παρουσία του νευροτροφικού παράγοντα γεγονός που ενθαρρύνει την έρευνα ελπίζοντας σε ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 

Πηγές: http://parkinsonhope.org/test-to-detect-loss-of-sense-of-smell-in-parkinsons-disease/ http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/37603/title/Smell-and-the-Degenerating-Brain/ bioneurologics, libertypres

Διαφήμιση