Αρχική Καταστροφές Η καταστροφή ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Η καταστροφή ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

0
Διαφήμιση

Αν σας ρωτούσα αν γνωρίζετε το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO Πιρίν πόσοι από εσάς θα απαντούσατε θετικά; Πόσοι όμως θα κάνατε το ίδιο σε αντίστοιχη ερώτηση για το τουριστικό θέρετρο του Μπάνσκο;

Πόσοι από εσάς που έχετε επισκεφθεί το Μπάνσκο για σκι ή άλλες δραστηριότητες γνωρίζατε ότι και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι, αλλά και προστατευόμενη περιοχή Natura 2000;

Και τέλος πόσοι γνωρίζατε ότι το 65% της περιοχής που χρησιμοποιείται για σκι από την εταιρεία εκμετάλλευσης χρησιμοποιείται παράνομα και καταχρηστικά καταστρέφοντας ένα παγκόσμιας αξίας και ομορφιάς μνημείο;

Τα προβλήματα για το Πιρίν δεν είναι καινούργια. Ξεκίνησαν το 2000 όταν η τότε κυβέρνηση ενέκρινε την επέκταση της περιοχής για χρήση σκι γύρω από μία ήδη υπάρχουσα παλιά πίστα, η κατασκευή της οποίας παραβίασε πολλές εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες και διαδικασίες.

Αποτέλεσμα των παρανομιών αυτών περισσότερα από 90 εκτάρια ώριμης βλάστησης αποτελούμενης από ερυθρελάτη, λευκή ελάτη, βαλκανικό πεύκο και ρόμπολο να αποψιλωθούν και μαζί με αυτά μοναδικές δασικές εκτάσεις με δέντρα ηλικίας μέχρι 300 ετών καταστρέφοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα συνδεδεμένη με αυτά.

Το 2011 ύστερα από επιθεώρηση χρήσης γης διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία που μίσθωνε την περιοχή για δραστηριότητες σκι χρησιμοποιούσε 65% περισσότερο έδαφος από αυτό για το οποίο της χορηγήθηκε άδεια και πλήρωνε.

Πέντε χρόνια μετά τη διαπίστωση αυτή και δυστυχώς τίποτα απολύτως δεν συνέβη, με αποτέλεσμα η εταιρεία εκμετάλλευσης να συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες της. Σήμερα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προωθεί κάτι ακόμα πιο αποτρόπαιο.

Στο νέο σχέδιο διαχείρισης που προτείνεται αυξάνεται κατά 12,5% περίπου η έκταση στην οποία επιτρέπεται η δόμηση ακόμα και στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής, ενώ αυξάνεται κατά 60 περίπου τοις εκατό η περιοχή στην οποία επιτρέπεται η εμπορική ξυλεία.

Όπως φαίνεται και στις εικόνες η απειλή για το φυσικό περιβάλλου του εθνικού πάρκου του Πιρίν θα είναι καταστροφική και θα αλλάξει ριζικά το μοναδικό αυτό φυσικό τοπίο.

Θα με ρωτήσετε γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί αφορούν την Ελλάδα; Αν η απάντηση δεν είναι προφανής είναι δυστυχές. Έχει έρθει ο καιρός να σκεφτούμε λίγο παραπάνω και ίσως λίγο διαφορετικά. Η φύση είναι κληρονομιά όλων μας και δεν γνωρίζει κανένα ανθρώπινο περιορισμό και σύνορα.

Το εθνικό πάρκο του Πιρίν είναι η γειτονιά μας και είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του. Τα μοναδικά φυσικά τοπία του πλανήτη μας πρέπει να προστατεύονται, ώστε να μπορέσουν και τα παιδιά μας να τα χαρούν.

Στέλνουμε όλοι μήνυμα στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για να αποτρέψουμε την καταστροφή ενός μοναδικού περιβαλλοντικού μνημείου και ζητάμε η ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων στις οποίες μπορεί να συμμετάσχουμε να είναι σύννομη και να μην αλλοιώνει τον φυσικό χαρακτήρα της περιοχής.

 

του Άνθιμος Χατζηβασιλείου

Διαφήμιση