Αρχική Καταστροφές Η ανθρώπινη υγεία κινδυνεύει από τα…υδροηλεκτρικά φράγματα!

Η ανθρώπινη υγεία κινδυνεύει από τα…υδροηλεκτρικά φράγματα!

0
Διαφήμιση

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι τα υδροηλεκτρικά έργα αυξάνουν τις συγκεντρώσεις μεθυλυδραργύρου, ένα είδος νευροτοξίνης, η οποία εισέρχεται στο έδαφος και μολύνει τη ζωική και ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα!

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 22 υδροηλεκτρικές δεξαμενές που βρίσκονται υπό εξέταση ή κατασκευή στον Καναδά και υποστηρίζει ότι το 90% εξ αυτών είναι πιθανό να αυξήσει τις συγκεντρώσεις της συγκεκριμένης νευροτοξίνης.

Ωστόσο, η μελέτη προτείνει επίσης τρόπους για να μετριαστούν τα αυξημένα επίπεδα των επιβλαβών ενώσεων με τη χρήση μεθόδων, όπως η αφαίρεση του ανώτερου στρώματος του εδάφους πριν τη συσσώρευση νερού.

Η αύξηση των τοξινών οφείλεται στη δράση των μικροβίων που ζουν στο έδαφος και μετατρέπουν φυσικά τον υδράργυρο σε ισχυρό μεθυλυδράργυρο όταν το έδαφος είναι πλημμυρισμένο, όπως μετά την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων.

Ο μεθυλυδράργυρος περνάει μέσα στο νερό και τα ζώα, συσσωρευόμενος καθώς ανεβαίνει στην τροφική αλυσίδα. Το γεγονός αυτό καθιστά την τοξίνη ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις κοινότητες που ζουν κοντά σε υδροηλεκτρικά έργα, επειδή τείνουν να έχουν διατροφή πλούσια σε τοπικά ψάρια, πτηνά και θαλάσσια θηλαστικά. Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα σε κίνδυνο.

Η αυξημένη έκθεση στο μεθυλυδράργυρο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και νευρο-αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά και βρέφη.

«Οι ανθρώπινες και οικολογικές επιπτώσεις που σχετίζονται με αυξημένες εκθέσεις μεθυλυδράργυρου από τα υδροηλεκτρικά έργα γίνονται κατανοητές μόνο αφού η ζημιά έχει ήδη γίνει», δήλωσε η Έλσι Σάντερλαντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία καθορίζει ένα μελλοντικό πλαίσιο για την πρόβλεψη των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.

 

Πηγές: http://pubs.acs.org/journal/esthag http://environmentalresearchweb.org/cws/article/yournews/66942

https://eandt.theiet.org/content/articles/2016/11/hydroelectric-dams-shown-to-increase-neurotoxins-in-surrounding-soil/

Διαφήμιση