Αρχική Καινοτομία Φορητή μονάδα θα παράγει καύσιμα με νερό και αέρα

Φορητή μονάδα θα παράγει καύσιμα με νερό και αέρα

0
Διαφήμιση

Η καινοτόμος συσκευή έχει αναπτυχθεί από Γερμανούς και Σουηδούς ερευνητές ως μέρος ενός έργου που ονομάζεται SOLETAIR, και θα ξεκινήσει σύντομα τις δοκιμές στη Φινλανδία.

Πρόκειται για μία φορητή πιλοτική μονάδα, που χωράει σε ένα τυπικό κοντέινερ, δοκιμάζεται για την παραγωγή βενζίνης, ντίζελ και κηροζίνης από το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται στον περιβάλλοντα αέρα, με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας.

Το SOLETAIR αποτελείται από:

α) μια μονάδα άμεσης σύλληψης του αέρα που αναπτύχθηκε από το Τεχνολογικό Ερευνητικό Κέντρο της Φινλανδίας, η οποία συλλέγει το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα,

β) μια μονάδα ηλεκτρόλυσης που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λαπενράτα, η οποία παράγει υδρογόνο από την ηλεκτρόλυση του νερού μέσω ηλιακής ενέργειας και

γ) ένα μικρό χημικό αντιδραστήρα που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο σε συνθετικά υγρά καύσιμα.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε αρχικά από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης στη Γερμανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Χιρτ, προτού συσταθεί η σχετική εταιρεία, η οποία θα αναπτύξει το πρωτότυπο στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στη Φινλανδία. Το πρωτότυπο θα λειτουργεί μέχρι τα μέσα του 2018, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

Το έργο έλαβε χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από το Φινλανδικό Οργανισμό Χρηματοδότησης για την Τεχνολογία και την Καινοτομία.

Η ομάδα SOLETAIR οραματίζεται ότι το πρωτότυπο μπορεί να λειτουργήσει ως σταθμός ανεφοδιασμού για οχήματα που κινούνται με υδρογόνο ή φυσικό αέριο. Στη συνέχεια ελπίζει να αναβαθμίσει την τεχνολογία ώστε να παράγονται καθαρά υγρά καύσιμα σε μεγάλη κλίμακα.

Πηγή: https://eandt.theiet.org/content/articles/2016/11/portable-plant-makes-gasoline-from-atmospheric-co2-and-solar-power/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here