Αρχική Καινοτομία Επίτευγμα: Τεχνητό ανθρώπινο δέρμα καλλιεργήθηκε σε συνθήκες εργαστηρίου

Επίτευγμα: Τεχνητό ανθρώπινο δέρμα καλλιεργήθηκε σε συνθήκες εργαστηρίου

0
Διαφήμιση

Οι γιατροί του Εθνικού Κέντρου Ιατρικής επειγόντων περιστατικών και πυρηνικής ιατρικής Νικιφόροφ που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, έκαναν πλήρη αποκατάσταση δέρματος με βιολογικό ασπόνδυλο μόσχευμα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επικοινωνίας του Εθνικού Κέντρου Φιοντόρ Σεβελίν.

«Η χρήση ενός τέτοιου μοσχεύματος μας επιτρέπει να αποκαταστήσουμε το δερματικό ιστό που έχει καταστραφεί εξαιτίας εγκαυμάτων υψηλού βαθμού, σοβαρών τραυμάτων, παραμορφώσεων από επεμβάσεις κοιλιοπλαστικής, τη στιγμή που σε συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες χρησιμοποιείται καθαρός δερματικός ιστός για μεταμοσχεύσεις, σε κύστες του καρπού των χεριών, του προσώπου, και αγγείων, δημιουργούνται ουλές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς», δηλώνει κ. Σεβελίν.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι γιατροί του Εθνικού Κέντρου πραγματοποίησαν μια επέμβαση σε ασθενή με εγκαύματα υψηλού βαθμού, με τη συνήθη μέθοδο, με αποτέλεσμα, οι καρποί των χεριών να παρουσιάζουν σημαντικά κινητικά μειονεκτήματα εξαιτίας των ουλών που είχαν δημιουργηθεί.

Ένα χρόνο αργότερα ο ασθενής, απευθύνθηκε εκ νέου στους γιατρούς του Εθνικού Κέντρου, οι οποίοι του πρότειναν μια νέα θεραπεία.

Οι γιατροί, κάνοντας χρήση μοσχεύματος πέτυχαν να αποκαταστήσουν το δερματικό ιστό, ο οποίος στην ουσία δεν διέφερε από τον υγιή ιστό», δήλωσε ο Σεβελίν.

Στην παρούσα φάση οι γιατροί του Εθνικού Κέντρου, προσπαθούν να δημιουργήσουν βιολογικής φύσεως μόσχευμα, ρωσικής κατασκευής.

«Εξωτερικά δεν θα διαφέρει από το αντίστοιχο μόσχευμα που παράγεται στο εξωτερικό, αλλά θα έχει μια ουσιαστική διαφορά» επισημαίνει ο Σεβελίν, διευκρινίζοντας ότι «το μόσχευμα αυτό δημιουργείται με βάση τον δερματικό ιστό του ανθρώπου και όχι κάποιου ζώου».

Υπολογίζεται ότι, μελλοντικά, η τεχνολογία αυτή στον τομέα της μεταμόσχευσης δερματικού ιστού, θα συμβάλλει στο να γίνεται καλλιέργεια των κυτταρικών ιστών του δότη.

Διαφήμιση