Αρχική Ειδήσεις Εντυπωσιακό: Οι ελέφαντες εξελίχθησαν για να αντιμετωπίσουν τους λαθροθήρες

Εντυπωσιακό: Οι ελέφαντες εξελίχθησαν για να αντιμετωπίσουν τους λαθροθήρες

0
Διαφήμιση

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται τα νεογνά των αφρικανικών ελεφάντων γεννιούνται χωρίς χαυλιόδοντες εξαιτίας της λαθροθηρίας, όπως λένε οι ερευνητές, οι οποίοι παραδέχονται με έμμεσο τρόπο ότι υπήρξε….ριζική γονιδιακή αλλαγή στον πληθυσμό τους.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ελεφάντων της Αφρικής έχει χαθεί στα χέρια λαθροκυνηγών τα τελευταία 10 χρόνια, λόγω ζήτησης ελεφαντόδοντου στην Ασία, ιδιαίτερα στην Κίνα. Συγκεκριμένα, περίπου 144.000 ελέφαντες σκοτώθηκαν μεταξύ 2007 και 2014, και οι λαθροθήρες στόχευαν συστηματικά τα ζώα με την καλύτερη ποιότητα χαυλιοδόντων.

Ακόμα και σε εθνικά καταφύγια που η λαθροθηρία είναι πλέον υπό έλεγχο και ο πληθυσμός ανακάμπτει, τα θηλυκά περνούν το γονίδιο στους απογόνους τους.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως το Εθνικό Πάρκο Ελεφάντων Άντο στη Νότια Αφρική, έως και το 98% των θηλυκών ελεφάντων δεν έχουν κανένα χαυλιόδοντα, σε σύγκριση με 2-6% κατά μέσο όρο στο παρελθόν, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το 2008 οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμα και μεταξύ των ελεφάντων που έχουν ακόμα χαυλιόδοντες, αυτοί είναι μικρότεροι από ό,τι σε ελέφαντες που έζησαν πριν από περίπου έναν αιώνα, έως και κατά 50%.

Παρ’ όλο που η απουσία χαυλιοδόντων στους ελέφαντες μπορεί να τους προστατεύσει από τη λαθροθηρία, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για μία ιδανική κατάσταση διότι χρησιμοποιούνται για να σκάβουν για τρόφιμα και νερό, για να ξεθάβουν και να τα μετακινούν δέντρα και κλαδιά, για αυτοάμυνα κ.α. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟνόματα σε 227 νέα ανακαλυφθέντα άστρα έδωσε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση
Επόμενο άρθροΔημιούργησαν μπογιά που παράγει… ηλεκτρική ενέργεια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ