Αρχική Τεχνολογία Αλγόριθμος μπορεί να εντοπίζει τους νυν και … μελλοντικούς εγκληματίες

Αλγόριθμος μπορεί να εντοπίζει τους νυν και … μελλοντικούς εγκληματίες

0
Διαφήμιση

Τη θεωρία του Τσέζαρε Λομπρόζο για τους “εκ γενετής” εγκληματίες επαναφέρουν επιστήμονες από την Κίνα, καθώς ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργήσει μια μηχανή η οποία μπορεί να διαγνώσει εάν ένα άτομο είναι ή θα είναι κατάδικος, μόνο από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του!

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το BBC, «εκπαίδευσαν» έναν αλγόριθμο χρησιμοποιώντας πάνω από 1.670 φωτογραφίες Κινέζων πολιτών, οι μισοί εκ των οποίων ήταν κατάδικοι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φωτογραφίες ταυτοτήτων Κινέζων πολιτών με τα εξής κριτήρια: Ηλικίας 18-55, χωρίς γένια, μουστάκια ή σημάδια.

Η τεχνητή νοημοσύνη, που δημιουργήθηκε στο Shanghai Jiao Tong University, ήταν σε θέση να προσδιορίσει σωστά τους εγκληματίες από μια επιλογή 186 φωτογραφιών πετυχαίνοντας εννέα στα 10, αξιολογώντας τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους.

Όπως είπαν οι Κινέζοι ερευνητές το σύστημα αναγνώριζε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσώπου, όπως η κλίση του άνω χείλους, η απόσταση μεταξύ ματιών κ.α που ήταν κοινά μεταξύ των καταδίκων.

Το πρόγραμμα ήταν σε θέση να εντοπίσει επιτυχώς τους εγκληματίες στο 89% των περιπτώσεων, οδηγώντας τους ερευνητές να ισχυρίζονται ότι, «παρά την ιστορική διαμάχη», οι άνθρωποι που έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα έχουν ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου!

«Τα πρόσωπα του γενικού νομοταγείς κοινό έχουν ένα μεγαλύτερο βαθμό ομοιότητας σε σχέση με τα πρόσωπα των εγκληματιών, ενώ οι εγκληματίες έχουν υψηλότερο βαθμό ανομοιότητας στην εμφάνιση του προσώπου τους από τους κανονικούς ανθρώπους», υποστήριξαν δυο εκ των ερευνητών.

Εμπειρογνώμονες των ψηφιακών δικαιωμάτων, προειδοποίησαν ότι η χρήση του αλγόριθμου με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο και ότι «η επίτευξη γενικευμένη συμπεράσματα από τέτοιες μικρές δεδομένων δημιουργεί τεράστια προβλήματα για αθώους ανθρώπους».

Η έρευνα έχει δεχτεί επικρίσεις από εγκληματολόγους που εκτιμούν ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, δημιουργώντας προκαταλήψεις. Το σύστημα δικαιοσύνης αποτελείται από μια σειρά αποφάσεων, από την αστυνομία, τους κατηγόρους και τα δικαστήρια.

Σε κάθε ένα από αυτά τα στάδια, οι αποφάσεις επηρεάζονται από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την παραβατική δραστηριότητα- όπως στερεότυπα για το ποιος είναι το πιο πιθανό να βρεθεί ένοχος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ένορκοι είναι πιθανότερο να καταδικάσουν ανθρώπους που μοιάζουν ή ντύνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή η έρευνα ίσως βασίζεται στα στερεότυπα που οδηγούν σε καταδίκες ανθρώπων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, παρά στην πιθανότητα κάποιος να εγκληματήσει.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here