Αρχική Ειδήσεις Ακουστικά μετατρέπονται σε μικρόφωνα παρακολούθησης – Δείτε το βίντεο

Ακουστικά μετατρέπονται σε μικρόφωνα παρακολούθησης – Δείτε το βίντεο

0
Διαφήμιση

Αναλυτές σε θέματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion στο Ισραήλ διαπίστωσαν ότι είναι εφικτό να κρυφακούσουν μέσω υπολογιστή που δεν έχει συνδεδεμένο ενεργό μικρόφωνο, έχει όμως ακουστικά. To ίδιο μπορεί να γίνει και με ηχεία «συγκεκριμένου τύπου», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Προηγουμένως, οι Mordechai Guri, Yosef Solewicz, Andrey Daidakulov και Yuval Elovici έγραψαν λίγο κώδικα: το “SPEAKE(a)R”, όπως εύστοχα το ονόμασαν μπορεί να μετατρέψει ηχεία σε μικρόφωνα “for fun and profit”. Η ποιότητα του ήχου ήταν ικανοποιητική και η μετάδοση μπορεί να φτάσει αρκετά μέτρα μακριά, σημειώνουν.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι περισσότερες ενσωματωμένες κάρτες ήχου μπορούν να επαναπρογραμματιστούν ώστε να αλλάξει αυτό που κάνουν και στην προκειμένη περίπτωση η ομάδα επιστημόνων του Ben Gurion άλλαξε τη χρήση των ακροδεκτών από output (έξοδος) σε input (είσοδος).

«Σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα που μπορεί να μετατρέψει ένα PC σε συσκευή μυστικής παρακολούθησης», γράφει στην εργασία της η ομάδα Guri.

Ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως τα συστήματα αναγνώρισης φωνητικών εντολών, όπως το Google Now και η Apple Siri, μπορούν να ξεγελαστούν και να εκτελέσουν εντολές που δεν διακρίνονται ως τέτοιες από τους ανθρώπους, αφού στ’αυτιά μας ακούγονται ως θόρυβος ή βόμβος.

Ο «θόρυβος» αυτόςσε ένα βίντεο στο YouTube μπορεί να ζητήσει την μετάβαση σε έναν δικτυακό τόπο, από τον οποίο μολύνεται οποιοσδήποτε καταφτάνει.

Για να αποφευχθούν τα πιθανά σενάρια που περιγράφουν οι ερευνητές, συνιστάται είτε η πλήρης απενεργοποίηση των κυκλωμάτων ήχου από το BIOS, η απαγόρευση χρήσης μικροφώνων, ακουστικών, ή ηχείων .

 

Πηγή: tovima, https://www.yumpu.com/en/document/view/56422451/speakear-turn-speakers-to-microphones-for-fun-and-profit http://www.techworldnews.co/2016/11/your-headphones-can-spy-on-you-even-if.html

Διαφήμιση