Αρχική Διάστημα Υπερμεγέθη άστρα σε σχήμα κολοκύθας ανακάλυψαν αστρονόμοι! – Δείτε το βίντεο

Υπερμεγέθη άστρα σε σχήμα κολοκύθας ανακάλυψαν αστρονόμοι! – Δείτε το βίντεο

0

Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει μια ομάδα από αστέρια που έχουν διαμορφωθεί σαν κολοκύθες!

Τα εν λόγω άστρα, που παράγουν ισχυρές ακτίνες-Χ, περιστρέφονται τόσο γρήγορα που έχουν συμπιεστεί στους πόλους, έτσι ώστε να αποκτήσουν σχήμα κολοκύθας. Ενώ ο Ήλιος χρειάζεται σχεδόν ένα μήνα για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, τα άστρα αυτά περιστρέφονται μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Η πιο ακραία περίπτωση είναι ένας πορτοκαλί γίγαντας, το άστρο Ksw 71, που είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο από τον Ήλιο και παρόλα αυτά περιστρέφεται σε πεντέμισι μόνο μέρες, ενώ παράγει 4.000 φορές πιο ισχυρές ακτίνες-Χ από το δικό μας άστρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στιβ Χάουελ του Κέντρου Ερευνών Ames της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», εκτιμούν ότι τέτοια άστρα-κολοκύθες προκύπτουν αρχικά από δύο γειτονικά άστρα στο ίδιο αστρικό σύστημα, τα οποία κάποια στιγμή συγχωνεύθηκαν. Όλα αυτά τα άστρα στο μέλλον θα μετατραπούν σε ακόμη μεγαλύτερους ερυθρούς γίγαντες.

 

Πηγές: http://spacecoastdaily.com/2016/10/video-nasas-kepler-swift-missions-harvest-a-passel-of-pumpkin-stars/ http://www.aol.com/article/news/2016/10/30/astronomers-have-spotted-a-group-of-stars-that-are-shaped-like-p/21594159/

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here