Αρχική Ειδήσεις Τινάζει τη CETA στον αέρα η Βαλονία

Τινάζει τη CETA στον αέρα η Βαλονία

0

Απέρριψε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βαλονίας Αντρέ Αντουάν το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για με την υπογραφή του Βελγίου στη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-Καναδά, τη CETA.

«Δεν είναι δυνατόν να σεβασθούμε αυτό το τελεσίγραφο», δήλωσε ο Αντρέ Αντουάν στο βελγικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έδωσε χθες προθεσμία μέχρι σήμερα στο Βέλγιο, που βρίσκεται αντιμέτωπο με την αντίσταση της Βαλονίας, για να δηλώσει αν είναι ή όχι σε θέση να υπογράψει τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου κατά την τελετή που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου στην ουσία ζήτησε επιπλέον χρόνο ώστε οι αρχές της Βαλονίας να μπορέσει να μελετήσει τα κείμενα, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση πόσος χρόνος θα χρειασθεί ακριβώς.

«Αύριο θα υπάρξει μία συνθήκη με τους Αμερικανούς, τους Ιάπωνες και τους Κινέζους, άρα χρειάζεται από τώρα μία στέρεη νομική βάση» με τους Καναδούς «τους οποίους λατρεύουμε», είπε ο Αντρέ Αντουάν απαριθμώντας τα κείμενα που έχει να διαβάσει: «έχω 300 σελίδες κείμενο συμφωνίας, 1.300 σελίδες παραρτημάτων. Εχω δύο ίσως και τρεις ερμηνευτικές δηλώσεις, έχω ένα ερμηνευτικό κείμενο…

Στην ερώτηση αν η Βαλονία αισθάνεται σαν τον Γαλάτη που αντιστέκεται στον ρωμαίο κατακτητή, ο Αντρέ Αντουάν απάντησε: «δεν είμαστε ο Αστερίξ, διότι δεν έχουμε μαγικό φίλτρο, δεν έχουμε παρά την ισχύ των πεποιθήσεών μας».

Η Βαλονία βλέπει στη CETA το προοίμιο της συμφωνίας TTIP (ή Tafta) με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ζητεί επιπλέον εγγυήσεις απέναντι στις πανίσχυρες πολυεθνικές.

Το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται σε αδυναμία να υπογράψει τη CETA, μία συμφωνία που αφορά 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους, εξαιτίας της διαφωνίας της Βαλονίας.

Η τελετή υπογραφής είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες παρουσία του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here