Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Τα εθνικά προϊόντα διατροφής συνεχίζουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία στις χώρες

Τα εθνικά προϊόντα διατροφής συνεχίζουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία στις χώρες

0
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE διαπιστώνει ότι ο αντίκτυπος της παγκοσμιοποίησης είναι μικρότερος από την αναμενόμενο, όταν πρόκειται για τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης των φυτών μιας χώρας, καθώς εξακολουθούν να καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την τοπική εξελικτική κληρονομιά.

Με απλά λόγια η μελέτη – βιολόγων και οικονομολόγων από διάφορα πανεπιστήμια μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικο-Περιβαλλοντικής Σύνθεσης (SESYNC) στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ – δείχνει ότι αυτά που τρώμε εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το που ζούμε.

«Η ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνουμε δεν έχει αλλάξει όσο περιμέναμε με την παγκοσμιοποίηση», δήλωσε μία εκ των συντακτών της μελέτης, Ζανίν Κάβεντερ-Μπέιρς. «Έχουμε ακόμα την τάση να τρώμε με βάση την βιοποικιλότητα γύρω μας, ακόμη κι αν θα μπορούσαμε να φάμε οτιδήποτε», πρόσθεσε.

Παρά την αυξημένη πρόσβαση σε περισσότερα είδη φυτών, τα πρότυπα παραγωγής και η κατανάλωση των φυτών μιας χώρας εξακολουθούν να καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την τοπική εξελικτική κληρονομιά.

Στα τροπικά κλίματα, επειδή εμφανίζεται φυσικά μια μεγαλύτερη ποικιλία, οι τροπικές χώρες παράγουν και καταναλώνουν μεγαλύτερη ποικιλία φυτικών προϊόντων από ό,τι οι εύκρατες χώρες.

Παρά το ότι οι εύκρατες χώρες έχουν την ικανότητα να παράγουν και να καταναλώνουν περισσότερα είδη φυτών από πολλές τροπικές χώρες, τα είδη των φυτών που τελικά καλλιεργούνται προέρχονται από πιο περιορισμένη ποικιλία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Έρικ Νέλσον, η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη από τα αποτελέσματα. Οι ερευνητές περίμεναν να παρατηρήσουν μία αυξημένη εξειδίκευση στις καλλιέργειες και μια μετατόπιση των καταναλωτικών προτύπων προς ένα πιο διαφοροποιημένο σύνολο, χάρις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, η παγκοσμιοποίηση παρέχει κίνητρα για την επικέντρωση των χωρών στη βέλτιστη παραγωγή κάποιων προϊόντων και την αξιοποίηση των εμπορικών σχέσεων για τα υπόλοιπα. Τα κίνητρα αυτά από ό,τι φαίνεται δεν είναι το ίδιο ισχυρά όταν πρόκειται για την παραγωγή και την κατανάλωση τροφίμων.

«Δεν έχουμε δει ιδιαίτερα αυξημένη εξειδίκευση στον τομέα της γεωργίας σε όλο τον κόσμο, όπως σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως οι κατασκευές, τα χρηματοοικονομικά και η τεχνολογία», δήλωσε ο Νέλσον.

Η διαφορά αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η πολιτιστική σημασία των τοπικών τροφίμων, οι κυβερνητικές πολιτικές επιδοτήσεων, και η έλλειψη πρόσβασης σε κεφάλαια και μεταφορά για τους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, η έλλειψη εξειδίκευσης έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της παγκόσμιας προσφοράς και ασφάλειας τροφίμων, με τάσεις επιδείνωσης καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να ανεβαίνει.

 

Πηγές: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0163002 , https://www.apec.umn.edu/globalizationpolaskynelson

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here