Αρχική Καταστροφές Σκληρή η «μάχη» με την Παιδική Παχυσαρκία

Σκληρή η «μάχη» με την Παιδική Παχυσαρκία

0
Διαφήμιση

Μια νοσολογική οντότητα που αναδεικνύεται καθημερινά σε πρωταρχική κρίση δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο, καλείται να δώσει σήμερα σε πολλαπλά μέτωπα η διεθνής κοινότητα, καθώς εάν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, μέχρι το 2025 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας (ηλικίας 5 έως 18 ετών) σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαρα, ενώ 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα!

Αυτό προκύπτει, από τα νέα επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού & Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (World Obesity Federation – W.O.F).

Η Παχυσαρκία, πολυπαραγοντική νόσος, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών άλλων σοβαρών νοσημάτων, αποτελεί στις μέρες μας παγκόσμια επιδημία.

Αυτό προκύπτει, από τα νέα επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού & Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (World Obesity Federation – W.O.F),

Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή αύξηση σε σχέση με τα δεδομένα του 2010, οπότε και είχαν καταγραφεί 218 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά, καταδεικνύει τη γιγάντωση του προβλήματος, το οποίο φαίνεται, πλέον, να «απειλεί» και να «υποθηκεύει» σοβαρά την ενήλικη ζωή των παιδιών σε διεθνές επίπεδο.

Χαρακτηριστικούς δείκτες της κατάστασης αποτελούν η παράλληλη αύξηση, κατά τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, της παγκόσμιας κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών κατά το ένα τρίτο (33%), η διαβίωση ποσοστού μεγαλύτερου από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά περιβάλλοντα και η έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας στο 80% των νέων ηλικίας 11 – 17 ετών.

Αντίστοιχα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο και στην Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το 2025 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι Υπέρβαρα ή Παχύσαρκα.

Παράλληλα, ένα πλήθος νοσημάτων που σχετίζονται με την Παχυσαρκία, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, η Υπέρταση, η Υπερλιπιδαιμία, το Λιπώδες Ήπαρ, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, αλλά και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η Ισνουλινοαντοχή, οι Διαταραχές Πηκτικότητας, οι Διαταραχές του Ενδοθηλίου κ.α.,

θα επηρεάσουν μέχρι το 2025 120.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων 23.000 παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, 39.000 παιδιών με Υπέρταση και 55.000 παιδιών με Λιπώδη Νόσο του Ήπατος στη χώρα μας.

Επιπλέον, οι παθήσεις αυτές θα επηρεάσουν και περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 27 εκατομμυρίων με Υπέρταση, 38 εκατομμυρίων με Λιπώδη Νόσο του Ήπατος, 12 εκατομμυρίων με Διαταραγμένη Ανοχή στη Γλυκόζη και 4 εκατομμυρίων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, μια νόσο που εμφανίζεται, συνήθως, σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Αυτά τόνισαν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας (11 Οκτωβρίου), ο Πρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ, Ειδικός Παθολόγος, Διαβητολόγος, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», Επιστημονικός Υπεύθυνος Διαβητολογικού Αθηνών κ. Χρήστος Σπ. Ζούπας, ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ, Ειδικός Παθολόγος – Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ε.Κ.Π.Α., τ. Chef de Clinique des Universités (Hôtel Dieu – Paris VI), SCOPE Obesity International Fellow κ. Γεώργιος Πανοτόπουλος, η Ταμίας της ΕΠΑΜΕΔΙ, Παθολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και το Μέλος της ΕΠΑΜΕΔΙ, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας/ Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Ειδικός Παιδογυναικολόγος, Διευθυντής Β’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου.

Διαφήμιση