Αρχική Υγεία - Διατροφή Πώς συνδέονται οι ημικρανίες με τη διατροφή

Πώς συνδέονται οι ημικρανίες με τη διατροφή

0

Κάποια βακτήρια του εντέρου μπορεί να συντελούν στην εμφάνιση ημικρανίας σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που διαπίστωσε ότι όσοι πάσχουν από τους επώδυνους πονοκεφάλους διαθέτουν στο στόμα και στο έντερό τους περισσότερους μικροοργανισμούς που διασπούν γρήγορα τα νιτρικά άλατα.

Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί ορισμένες τροφές φαίνεται να «πυροδοτούν» ημικρανίες, όπως η σοκολάτα, το κρασί, τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. του χοτ-ντογκ) και άλλα φαγητά που περιέχουν νιτρικά άλατα. Όταν αυτές οι χημικές ουσίες διασπώνται από τα βακτήρια στο σώμα, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι υπέφεραν από ημικρανίες, ήταν αυτοί που στον οργανισμό τους υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων τα οποία διασπούν ταχύτερα τα νιτρικά άλατα, παράγοντας έτσι περισσότερο νιτρικό οξείδιο μέσα στο αίμα.

Περίπου ένας στους επτά ανθρώπους πάσχει από ημικρανίες, με τους περισσότερους να έχουν ένα επεισόδιο πάνω από μια φορά το μήνα. Εκτός από τον πόνο, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και λήθαργο, ενώ μερικοί βλέπουν και μια ‘αύρα’, ένα αμυδρό φως στην περιφερική όρασή τους.

Η διατροφή, το στρες και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις ημικρανίες, ενώ θεωρείται ότι και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, καθώς οι ημικρανίες είναι τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν μια διατροφική μελέτη για να ελέγξουν σε ποιο βαθμό τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου επηρεάζουν τις ημικρανίες. Στο μέλλον, ελπίζουν ότι ίσως προλαμβάνουν τις ημικρανίες με το κατάλληλο αντιβακτηριακό, πιθανώς με μορφή στοματικού διαλύματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here