Αρχική Καινοτομία Πανεύκολη μέθοδος εξαγωγής χρυσού από παλιά κινητά! – Δείτε το βίντεο

Πανεύκολη μέθοδος εξαγωγής χρυσού από παλιά κινητά! – Δείτε το βίντεο

0
Διαφήμιση

Μέχρι πρόσφατα, οι μέθοδοι για την εκχύλιση του πολύτιμου αυτού μετάλλου ήταν αναποτελεσματική και επικίνδυνη, αλλά τώρα μια νέα τεχνική – χρησιμοποιώντας ένα απλό χημικό – θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάπτυξη μεθόδων για την ανάκτηση μεγάλης κλίμακας ποσοτήτων χρυσού από παλιές ηλεκτρονικές συσκευές!

Όσο περίεργο και να φαίνεται, περίπου το 7% του χρυσού στον κόσμο βρίσκεται σε ηλεκτρονικά απόβλητα, πολλά εκ των οποίων είναι παλιά, πεταμένα κινητά τηλέφωνα.

Η αγωγιμότητά του καθιστά το πολύτιμο μέταλλο απαραίτητο μέρος των πλακετών κυκλωμάτων- ωστόσο η εξαγωγή του χρυσού περιλαμβάνει τη χρήση τοξικών χημικών όπως το κυάνιο.

«Οι τρέχουσες διαδικασίες εξόρυξης χρυσού χρησιμοποιούν τοξικές χημικές ουσίες όπως το κυάνιο ή υδραργύρου που έχουν υψηλή τοξικότητα, καθώς και τα άχρηστα υλικά που απομένουν μετά την ανάκτηση του χρυσού συχνά περιέχουν τοξικά μέταλλα όπως ο μόλυβδος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων στο Edinburgh University, όπου ανέπτυξε ένα χημικό μίγμα το οποίο κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά πιο απλά και πιο καθαρά:

«Διαλύουμε τη λευκή χημική μας ένωση σε οργανικό διαλυτικό και μετά μπορείς να αναμίξεις αυτό το οργανικό διαλυτικό με τα μέταλλα που διαλύεις σε νερό ή οξύ.

Όταν κάνεις την ανάμιξη αυτή έχεις δύο στρώματα. Αν κουνήσεις δυνατά, μπορείς να βγάλεις όλο τον χρυσό που έχεις διαλυμένο σε αυτό το μείγμα μετάλλων κινητών τηλεφώνων και αυτό να πάει στο ένα στρώμα».

Ο Λαβ υποστηρίζει πως η μέθοδος είναι πολύ οικονομική και θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τις αρνητικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού, αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 300 τόνοι χρυσού σε ηλεκτρονικές συσκευές, ποσότητα που θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Όλοι θέλουν το πιο καινούριο iPhone ή κάτι τέτοιο, οπότε μπορεί να δει κανείς ότι πρόκειται για έναν χώρο που επεκτείνεται, και αντί να τα πετάξεις σε μια χωματερή, είναι πολύ καλύτερο να ανακυκλώνεις αυτά τα μέταλλα- ειδικά τον χρυσό, που είναι το πιο πολύτιμο μέταλλο σε ένα κινητό τηλέφωνο» προσθέτει ο καθηγητής Λαβ.

Η νέα αυτή μέθοδος θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί για την εξαγωγή άλλων πολύτιμων μετάλλων, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις με εταιρείες του χώρου.

Πηγή:  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3766694/The-simple-method-remove-GOLD-phone-New-technique-recover-300-tonnes-metal-year.html

Διαφήμιση