Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό των υδροφθορανθράκων

Παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό των υδροφθορανθράκων

0
Διαφήμιση

Περισσότερα από 170 κράτη συμφώνησαν να μειωθεί δραστικά η χρήση υδροφθορανθράκων, ή HFC, που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση έως και 70 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα παραγόμενα στην ατμόσφαιρα – περίπου δύο φορές τη ρύπανση του άνθρακα που παράγεται ετησίως από ολόκληρο τον κόσμο!

Συνολικά, η συμφωνία – που πραγματοποιήθηκε στο Κιγκάλι, πρωτεύουσα της Ρουάντας- αναμένεται να μειώσει τη χρήση HFC κατά 85% μέχρι το 2045.

Να σημειωθεί ότι οι υδροφθοράνθρακες θεωρούνται ως οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι ρύποι που συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως και χρησιμοποιούνται συνήθως σε κλιματιστικά και ψυγεία.

Σύμφωνα με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, οι ανεπτυγμένες χώρες (Ιαπωνία, Καναδάς και Δυτικής Ευρώπης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θα μειώσουν τη χρήση HFC κατά 85% μέχρι το 2036, με βάση τα επίπεδα 2011-13. Η Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός HFC στον κόσμο, θα μειώσει τη χρήση τους κατά 80% ως το 2045 σε σχέση με τα επίπεδα 2020-22.

Η Ινδία με τη σειρά της θα μειώσει τη χρήση των υδροφθορανθράκων κατά 85% σε σχέση με τα επίπεδα 2024-26 ως το 2047.

Η κορύφωση της χρήσης για την Ινδία θα λάβει χώρα το 2028, και στη συνέχεια θα αρχίσει η σταδιακή μείωσή της. Η ασιατική χώρα, η οποία παράγει τους τρίτους υψηλότερους ρύπους στον κόσμο, αρχικά πρότεινε η κορύφωση να συμβεί τρία χρόνια αργότερα.

Επίσης, άλλες εννέα χώρες της Νότιας και της Δυτικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, του Ιράν και του Ιράκ, θα ακολουθήσουν τον περιορισμό της χρήσης των βλαβερών ρύπων.

Οι αναπτυγμένες οικονομίες συμφώνησαν επίσης να παράσχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε αντίθεση με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η συγκεκριμένη τροποποίηση του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ είναι νομικά δεσμευτική από τώρα.

Η συμφωνία, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη φετινή ενιαία δράση για το κλίμα, επιτεύχθηκε λίγες μόλις εβδομάδες πριν τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP22) που θα λάβει χώρα στο Μαρόκο στις 7 Νοεμβρίου.

 

Πηγές: http://www.nytimes.com/2016/10/15/world/africa/kigali-deal-hfc-air-conditioners.html?_r=0 , http://fortune.com/2016/10/16/global-warming-hfcs-deal/

Διαφήμιση