Αρχική Ειδήσεις Όλο και περισσότερο αλκοολικές γίνονται οι γυναίκες

Όλο και περισσότερο αλκοολικές γίνονται οι γυναίκες

0

Οι γυναίκες έχουν σχεδόν καταφέρει να πλησιάσουν τους άνδρες στην ποσότητα κατανάλωσης του αλκοόλ διαπιστώνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, ενώ όσες γεννήθηκαν μετά το 1981, πίνουν πλέον περισσότερο από τους άνδρες συνομηλίκους τους!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τιμ Σλέιντ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 68 διεθνείς έρευνες, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1980-2014 και οι οποίες αφορούσαν στοιχεία που είχαν συλλεχθεί μεταξύ 1948-2014.

Όλες οι έρευνες συνέκριναν τις συνήθειες των δύο φύλων στην κατανάλωση αλκοόλ και συνολικά αφορούσαν ένα δείγμα άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ατόμων.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι, όσο περνάνε τα χρόνια, μικραίνει η διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, κυρίως επειδή οι τελευταίες πίνουν παραπάνω (ενώ, από την άλλη, ουκ ολίγοι άνδρες δείχνουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση).

Μια ανάλογη τάση έχει καταγραφεί και στο κάπνισμα, με τις γυναίκες να καπνίζουν πια περισσότερο, ενώ περισσότεροι άνδρες πλέον το κόβουν.

Ενδεικτικά, οι άνδρες που γεννήθηκαν μεταξύ 1891-1910, είχαν 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πίνουν αλκοόλ από ό,τι οι γυναίκες.

Όμως για τους άνδρες που γεννήθηκαν μεταξύ 1991-2000 η διαφορά με τις γυναίκες είχε πια σχεδόν κλείσει (μόνο 1,1 φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να πίνουν οι άνδρες αλκοόλ).

Αλλά και για την προβληματική κατανάλωση αλκοόλ (τα «γερά ποτήρια»), την ίδια περίοδο η διαφορά υπέρ των ανδρών συρρικνώθηκε από το 3 στο 1,2.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε πενταετία που περνούσε, το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ μειωνόταν κατά 3,2%.

Η διαφορά άρχισε να κλείνει με ταχύτερο ρυθμό για τις γυναίκες και τους άνδρες που γεννήθηκαν μετά το 1966.

Να σημειωθεί ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ οδήγησε σε περίπου πέντε εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο το 2010!

 

Πηγές: http://www.bbc.com/news/health-37751132 , http://www.independent.co.uk/news/science/alcohol-women-men-drinking-problem-binge-drinking-disease-study-a7378256.html , https://www.theguardian.com/society/2016/oct/24/women-drink-alcohol-men-global-study

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here