Αρχική Ειδήσεις ΟΗΕ: Παγκόσμια απαγόρευση εμπορίας των γκρίζων παπαγάλων

ΟΗΕ: Παγκόσμια απαγόρευση εμπορίας των γκρίζων παπαγάλων

0
Διαφήμιση

Η διεθνής επιτροπή (CITES) για το εμπόριο απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας ενέκρινε την πρόταση για την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου των γκρι παπαγάλων. Πρόκειται για τα δημοφιλέστερα πτηνά για κατοικία, λόγω της ικανότητά τους να μιμείται ανθρώπινους ήχους και λέξεις.

Η πρόταση, που υποβλήθηκε από την Γκαμπόν και άλλες έξι αφρικανικές χώρες, υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, και υπερψηφίστηκε με 95 ψήφους, σε σύνολο 182 κρατών μελών.

Η απόφαση ελήφθη την Κυριακή στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, στα πλαίσια του Συνεδρίου για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES).

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό γκρίζων παπαγάλων, τάχθηκε κατά της νέας απαγόρευσης, αναφέροντας ότι βασίζεται σε μια «αμφίβολη υπόθεση που ακόμη δεν έχει αποδειχθεί».

Οι οικολόγοι αναφέρουν ότι ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος έχει βιώσει μεγάλη πληθυσμιακή πτώση, λόγω του εμπορίου, της λαθροθηρίας και της απώλειας των φυσικών του ενδιαιτημάτων. Η απαγόρευση του εμπορίου μπορεί να συνεισφέρει στην πιο αποτελεσματική πάταξη της παράνομης διακίνησής του.

Το CITES στο παρελθόν επέτρεπε το ελεγχόμενο εμπόριο του γκρίζου παπαγάλου. Η εκτροφή των παπαγάλων σε αιχμαλωσία επιτρέπεται να συνεχιστεί σύμφωνα με το CITES, το οποίο ρυθμίζει το εμπόριο περισσοτέρων από 35.000 ειδών ζώων και φυτών.

Οι γκρίζοι παπαγάλοι μπορούν να ζήσουν έως και 50 έτη, όμως υπολογίζεται πως το 90% των άγριων πτηνών που αιχμαλωτίζονται, πεθαίνουν προτού διακινηθούν λαθραία.

Τέλος, η CITES θα εξετάσει επίσης μια πρόταση από την Σουαζιλάνδη για την πώληση του κέρατου ρινόκερου και να αυξηθεί η προστασία για τα λιοντάρια, τους καρχαρίες και τα σαλάχια.

 

Πηγές: http://www.japantimes.co.jp/news/2016/10/03/national/wildlife-panel-adopts-proposal-ban-gray-parrots-international-trade/ , http://www.reuters.com/article/us-wildlife-cites-african-grey-idUSKCN1220GJ

Διαφήμιση