Αρχική Ειδήσεις Ο γυναικείος εγκέφαλος αυξομειώνεται σε μέγεθος την περίοδο της εμμηνόρροιας!

Ο γυναικείος εγκέφαλος αυξομειώνεται σε μέγεθος την περίοδο της εμμηνόρροιας!

0

Ο εγκέφαλος των γυναικών και ιδιαίτερα ο ιππόκαμπος, το κέντρο της μνήμης και των συναισθημάτων, μπορεί να αλλάζει ελαφρώς κάθε μήνα, παράλληλα με τις ορμονικές μεταβολές λόγω του κύκλου της εμμηνόρροιας, διαπιστώνει μια νέα μελέτη γερμανών επιστημόνων!

Ήταν ήδη γνωστό ότι ο εγκέφαλος και των δύο φύλων εμφανίζει αξιοσημείωτη πλαστικότητα ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Όμως η νέα μελέτη προσθέτει ένα νέο δεδομένο.

Ότι -πέρα από τις όποιες άλλες νευρωνικές προσαρμογές κάνει ο εγκέφαλος ανάλογα με τις επιδράσεις και απαιτήσεις του εκάστοτε περιβάλλοντος- στην περίπτωση των γυναικών εμφανίζει αυξομειώσεις και σε μηνιαία βάση, ανταποκρινόμενος στη «μουσική» των οιστρογόνων.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Γνωσιακών και Εγκεφαλικών Επιστημών Μαξ Πλανκ στη Λειψία, με επικεφαλής την Κλαούντια Μπαρτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Scientific Reports”, μελέτησαν με τεχνικές απεικόνισης τον εγκέφαλο μιας μόνο γυναίκας σε διαδοχικούς κύκλους περιόδου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο μιας γυναίκας και μετρήθηκαν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα τους. Η γυναίκα υποβλήθηκε σε μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου της, για να μετρηθεί ο όγκος των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου

Οι επιστήμονες, που εστίασαν στην επίδραση των ορμονικών μεταβολών στη δομή του γυναικείου εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι παράλληλα με την αύξηση των οιστρογόνων όσο πλησιάζει η ωορρηξία, ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου αυξάνει επίσης σε όγκο, τόσο η φαιά όσο και η λευκή ουσία του. Όταν όμως οι εν λόγω ορμόνες υποχωρούν πάλι, ξαναμικραίνει και ο ιππόκαμπος.

Παραμένει μυστήριο πώς αυτή η συνεχής διόγκωση και συρρίκνωση της συγκεκριμένης ζωτικής εγκεφαλικής περιοχής επηρεάζει τον νου, τη μνήμη και τα συναισθήματα μιας γυναίκας. Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω στο μέλλον σε μεγαλύτερο δείγμα γυναικών.

Με την έρευνα αυτή, μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα φωτίσουν περισσότερο τις αιτίες της ‘διαταραχής προεμμηνορροϊκής δυσφορίας’, η οποία εμφανίζεται σε περίπου μία γυναίκες στις 12, προκαλώντας μια σειρά από δυσάρεστα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα μετά την ωορρηξία και λίγο πριν την εμφάνιση της περιόδου.

 

Πηγές: http://www.livescience.com/56469-womens-mentrual-cycle-impacts-hippocampus.html , http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0014655

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here